Rouge preporuka: Kratke priče koje su šokirale svijet, a šokirat će i vas

Rouge preporuka: Kratke priče koje su šokirale svijet, a šokirat će i vas
Foto: Instagram, Promo

OSIM poezije, kratke su priče književna forma izuzetno niske razine popularnosti. Kada neki autor u izdavačkom svijetu spomene da je napisao zbirku priča, svi se dobro nasmiju.

Pravilo je jasno: ako želite postići status bestselera, pišite romane, nikako priče. No onda se dogodi nešto nesvakidašnje; dogodi se Kristen Roupenian i promijeni sve.

Autorica je postala svjetski slavna nakon što je njezina priča ''Cat Person'' (prisutna i u ovoj zbirci), objavljena u časopisu New Yorker, doslovno preko noći postala viralna senzacija. Čitatelji su poludjeli za njom na temelju samo dvadesetak stranica teksta. Kako je to uspjela? Odgovor je jednostavan: ako pišete kao Roupenian, nalazite se u društvu onih rijetkih autora koji imaju toliko toga za reći da im ne trebaju duge forme, dovoljne su kratke crtice – kratke, ali itekako moćne, poput reza skalpela.

Njezina zbirka priča ''Znaš da to želiš'' nedavno je objavljena u hrvatskom prijevodu, a sastoji se od dvanaest priča od kojih svaka prikazuje autoricu kao jedan od najuzbudljivijih proznih glasova današnjice.

Službeni opis knjige reći će vam dosta toga, ali tek kada krenete čitati, shvatit ćete da ste ušli na teritorij kojem se rijetki usude prići. A znamo da se najveće blago skriva daleko od pogleda…

''Znaš da to želiš'' knjiga je o seksu, izlascima i suvremenom životu. Zbirka sablasnih priča o životima žena danas, njihovim iskustvima na poslu, kod kuće, kod doktora, s prijateljima, partnerima i obitelji. U nekima od ovih priča žene trpe užas, u drugima ga nanose i pritom se nose sa žudnjom, krivnjom, kaznom i ljutnjom kako znaju i umiju. Ovo su beskompromisne priče koje će vas natjerati da izađete iz sigurne zone. Proza koja će vas užasnuti i fascinirati, uplašiti i nasmijati, revoltirati i uzbuditi…

Spomenuta priča ''Cat Person'', jedina s originalnim, neprevedenim naslovom, šokantna je crtica iz života djevojke Margot koja na svojem radnom mjestu upoznaje mladića koji joj se sviđa. Kao što to biva u današnje vrijeme, veza započinje dopisivanjem u kojem svatko pokušava otkriti tko je osoba s druge strane. No kada izađu na pravi spoj, stvari se kompliciraju i na vidjelo izlazi neugodna istina – o njemu, ali i o njoj.

Vjerujemo da će svaka osoba u dvadesetima, isto kao i oni stariji koji koriste modernu tehnologiju i izlaze na spojeve – često vrlo neugodne jer nije prirodno da se ljudi tako upoznaju – pronaći mnogo situacija koje kao da su vještim pokretom autorice izvađeni iz njihova života i stavljeni na papir da svi o njima čitaju.

Brzo, beskompromisno, moderno, zadivljujuće, stravično, nježno i grubo – ovo su samo neki od pridjeva kojima možemo opisati moćne priče Kristen Roupenian, a sigurni smo da ćete dodati nekoliko vlastitih. Knjiga koja plaši, ali i fascinira svojim sjajnim mrakom. Preporučujemo bez imalo dodatnog razmišljanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara