Rouge preporuka: Novi Netflixov hit snimljen po knjizi

Rouge preporuka: Novi Netflixov hit snimljen po knjizi
Foto: Netflix, Promo

PROTEKLO je desetljeće bilo obilježeno mnogim stvarima, a među njima je i uspon tinejdžerske literature koja se bavi ozbiljnijim problemima mladih. Svi znamo da su tinejdžeri počeli čitati kada je objavljena Sumrak saga i neko je vrijeme fantastika bila ono što je žarilo i palilo. 

Malo poslije toga, pojavili su se autori poput Johna Greena, čiji su naslovi postali neočekivani, ali itekako dobrodošli bestseleri koji su nudili potpuno drugačiji doživljaj života – vrlo često tragičan i pun uvida u stanje uma mladih. Uslijedili su filmovi snimljeni po popularnim romanima poput Gradova na papiru i Sve baš sve te je žanr realističnog young adulta zacementiran u više medija.

Jennifer Niven autorica je čija je knjiga „Sva radosna mjesta” oduševila mnoge, a za koji dan očekujemo Netflixovu ekranizaciju. Radi se o filmu, području u koje Netflix sve više ulaže te ćete cijelu priču odgledati u jednom dahu. No, taj dah često će vam zastajati jer je knjiga, pa tako i film, vrlo potresna i nabijena emocijama. Dvoje mladih spoji život na zanimljiv način te se svojom vezom počinju buditi i prihvaćati dijelove sebe koje nisu voljeli.

Opis knjige od izdavača: „Neodoljiva i prekrasna priča o djevojci koja uči živjeti od dečka koji želi umrijeti. Violet Markey zgodna je i popularna cura koja odbrojava dane do mature, kada će napustiti svoj gradić u Indiani. Vjeruje da će tada opet početi živjeti jer se nakon automobilske nesreće u kojoj joj je poginula sestra, shrvana tugom i strahom, povukla u sebe. Theodore Finch je temperamentan i duhovit osobenjak, opčinjen je smrću, koji zna nevjerojatne detalje o ljudima koji su počinili samoubojstvo, zašto je njihov odabir dobar ili loš i na koji bi se način on ubio. I svaki dan pronađe neku sitnicu koja ga u tome spriječi. 

Violet i Finch sretnu se na školskom zvoniku i jedno drugo spase od skoka. Bolje se upoznaju dok obilaze znamenita mjesta u Indiani zbog projekta iz geografije i otkrivaju svoja radosna mjesta. Finch pomaže Violet svladati strahove, a ona njemu ulijeva samopouzdanje da ga netko voli takvog kakav je – duhovitog, neustrašivog i pomalo čudnog. No Violetin se svijet sve više širi, a Finchev se počinje smanjivati.

Ova prekrasna i topla priča o dvoje povrijeđenih tinejdžera bila je s pravom na brojnim listama najprodavanijih naslova. Jennifer Niven je maestralna pripovjedačica koja priča tužnu priču s puno ljubavi, nade i vjere. Likovi ovog romana toliko su inspirativni i puni života da knjigu ne možete prestati čitati. Iako bismo svi voljeli živjeti bez problema, važno je s njima se suočiti, o njima razgovarati, pronaći svoja 'radosna mjesta' koja su nam oslonac i pružaju nam snagu. Ovo je takva jedna knjiga.”

Ne gubite vrijeme, još je samo nekoliko dana ostalo da pročitate knjigu prije filma. Budući klasik, u to ne sumnjamo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara