Rouge preporuka za vikend: Izvrstan novi triler Stephena Kinga

Rouge preporuka za vikend: Izvrstan novi triler Stephena Kinga
Foto: Instagram, Promo

STEPHEN King jednostavno vlada. 

Osamdesetih je godina po njegovim knjigama snimljen bezbroj filmova, ali je s vremenom produkcija pomalo usporila. Ne njegova – on je napisao preko 60 knjiga – već filmska. No zadnjih godinu-dvije, King se vratio i pokazao da njegove uvrnute fantazije lako prolaze test vremena. Gotovo kontinuirano možete pratiti neku seriju koja je snimljena po njegovom književnom predlošku. Posljednji hit je „Castle Rock“, a roman koji vam sada predstavljamo ima dosta sličnosti s tom serijom jer je kriminalistički element izražen.

Ovo je završni dio Kingove trilogije u kojoj je svaka knjiga zasebna, ali ih povezuju određeni događaji i neki ključni likovi. U krimi trileru „Posljednja straža“ (engl.”End of Watch”) imamo priliku još jednom zaviriti u čudesni svijet mračne mašte jednog od najuspješnijih spisatelja današnjice. Kada govorimo o trileru koji će vas oboriti s nogu, onda zasigurno nećete pogriješiti s ovom knjigom, a svakako morate pročitati i dijelove koji mu prethode zato što su fenomenalni. „Gospodin Mercedes“ i „Tko nađe, njegovo“ po malo vas uvedu u priču koja vas šokira u posljednjem dijelu. Neki čitatelji smatraju da se cijela priča mogla uklopiti u jedan pristojno razrađen roman, ali autor je tako dobar u vođenju radnje – i upravo mu širi zamah daje mogućnost isticanja detalja – da smatramo kako je posao ponovno majstorski. No, da vam približimo o čemu se tu radi i što zapravo toliko volimo u ovom zadnjem izdanju.

Masovni ubojica Brady Hartsfield leži u klinici za oštećenje mozga. Nepomičan je i odavno ga se smatra otpisanim, ali nešto u cijeloj toj situaciji nije u redu. Naime, odjednom se počinju nizati ubojstva koja su na najčudnije načine povezana s Gospodinom Mercedesom. Ono što nitko ne uzima u obzir jest da je Hartsfield nepomičan, ali svejedno budan. Leži u svom krevetu, pilji u strop i razvija svoje telekinetičke sposobnosti.

Sada već umirovljeni detektiv Bill Hodges, zajedno s partnericom Holly Gibney, koja je zaslužna za Hartsfieldovu ozljedu glave, vodi privatnu istražiteljsku agenciju. Iznenada dobivaju poziv da su se dogodila neka vrlo čudna samoubojstva koja imaju neobjašnjive poveznice s ubojstvima Hartsfielda. U trenutku kada se Holly i Bill uključe u istragu novih ubojstava nesvjesno ulaze u vrtlog zla koji je zamišljen s ciljem da uništi cijeli grad. Hartsfield se vratio i silno se želi osvetiti. 

Ovdje ćemo se zaustaviti i samo napomenuti da je knjigu vrlo lako čitati kao samostalan roman, ali nema razloga propustiti i prethodna dva nastavka jer su izvrsni. Televizijska serija „Gospodin Mercedes“ je u svojoj drugoj sezoni pa imate priliku likove iz knjige gledati i na malim ekranima, što svakako preporučujemo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara