Rouge preporuka za vikend: Pronađite ljubav u knjižari

Rouge preporuka za vikend: Pronađite ljubav u knjižari
Foto: Instagram

LJUBAV uistinu možete pronaći na neobičnim mjestima.

Narodnjački klub (prema istraživanjima najbolje mjesto za upoznavanje partnera s kojim ćete doživjeti starost), televizijska emisija o ljepoti života na selu, a ponekad čak – da, ne šalimo se – knjižara. Koliko god nevjerojatno to zvučalo, knjige spajaju ljude, omogućavajući im da među sobom podijele bezbrojne priče. A maštovite priče su ono što nas hrani. Ako ne vjerujete, zavirite u dnevne novine.

Veronica Henry već je godinama glasu na kao jedna od spisateljica čije su knjige toliko pitke da, dok ih čitate, imate osjećaj kao da gledate film, a uz to su optimistične i šarmantne. No to ne znači da izbjegavaju ozbiljnije teme, dapače. Iznimka nije ni prvi prijevod odličnog romana 'Kako pronaći ljubav u knjižari', koji je upravo objavljen te ga možete pronaći na policama svih knjižara. Ovo je svakako izvrstan naslov za knjigoljupce te za sve one koji su uživali u velikom hitu Nine George, 'Mala pariška knjižara'.

Priča prati Emiliju, djevojku koja se nakon smrti oca vratila u rodni gradić u brdima Cotswolda kako bi spasila obiteljsku knjižaru Nightingale koju je on vodio. Naizgled čista birokratska priča brzo prerasta u predivnu, ali i tešku priču o borbi mlade žene s okrutnim svijetom u kojemu nije sasvim sigurna koje bi odluke trebala donijeti.

Dok se bori sa sustavom i nedostatkom sredstava kojima bi mogla spasiti knjižaru, u pozadini priče se odvija cijela jedna sapunica u koju je uključen i njezin otac. Tijekom vremena otkriva tajne o njegovom, ali i svojem, životu te joj počinje biti jasnija čitava situacija u kojoj se nalazila gotovo sav svoj život.

Dirljiva, ali i tužna poveznica između Emilije i njezinog oca Juliusa počinje već njezinim rođenjem kada ona ostaje bez majke, a Julius bez ljubavi svog života. Način na koji je otvorio knjižaru Nightingale urezat će vam se u srce i nećete tek tako pustiti knjigu iz ruku. Unatoč činjenici da susjed želi kupiti knjižaru i pretvoriti je u nešto sasvim drugo, Emilia tijekom cijele priče uspijeva održati na životu očevo nasljedstvo te uz sebe ima sve stanovnike mjesta u kojem živi.

Kupci koji zalaze u knjižaru imaju svi svoje priče, a od dama iz visokog društva do razvedenog oca koji traži knjige koje bi čitao sa sinom, svi imaju veze s Emilijom i njezinim ocem na svoj način. Do kraja knjige završava i Emilijina priča, a kako se snašla morate sami otkriti. Knjiga je zaista prava ljetna poslastica koju ćete „progutati“ u jednom odlasku na plažu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara