Rouge preporuka: Zamislite da knjige mogu izbrisati neugodna sjećanja

Rouge preporuka: Zamislite da knjige mogu izbrisati neugodna sjećanja
Foto: Pexels, Promo

MNOGI od nas posegnu za dobrom knjigom kako bi zaboravili nedaće svakodnevnog života. To skeptici nazivaju eskapizmom umanjujući tim pojmom ljekovitost procesa čitanja. Naravno, mnoge knjige služe kako bi nas poučile nečemu, ali veći dio nečijeg čitalačkog života otpada na čitanje priča koje nas odvode nekamo daleko. Čitanje ima brojne blagodati, a novi hit u knjižarama istražuje jednu vrlo misterioznu.

Mlada britanska autorica Bridget Collins napisala je roman u kojem knjige imaju moć izbrisati loša sjećanja. „Uvez” (engl. The Binding) iznenadio je književni svijet i odmah postao veliki bestseler.

“Zamislite moć da izbrišete tugu. Zamislite moć da zaboravite bol. Zamislite moć da sakrijete tajnu. Zauvijek…Emmett radi na polju kada mu pristigne pismo s pozivom da postane šegrt. Radit će uz Knjigovežu čije zanimanje pobuđuje strepnju, praznovjerje i predrasude. Naučit će ručno izrađivati prekrasne sveske, a u svaki će uvezati nešto posebno i izvanredno: uspomenu. Postoji li nešto što želite zaboraviti, pomoći će vam. Postoji li nešto što trebate izbrisati, izaći će vam u susret. Vaša prošlost bit će sigurno pohranjena u knjizi i nikada se nećete morati prisjetiti svoje tajne, ma koliko stravična bila. Niz za nizom knjiga – i uspomena jednoga dana Emmett dolazi do zapanjujućeg otkrića: knjige koja nosi njegovo ime. “

Ovaj roman govori o prekretnici u životu jednog boležljivog mladića koji nije ni sanjao kamo će ga sudbina odvesti. Iako postaje šegrt knjigoveže, to nije djelatnost kakvu mi poznajemo jer, u mašti ove autorice, zahtijeva posebne talente s obzirom na to da se u knjige uvezuje mnogo više od samih stranica teksta. Ovo su knjigoveže s velikim „k”, moćni ljudi čijih se sposobnosti mnogi plaše i na koje gledaju s podozrijevanjem.

Centralni dio priče, osim avantura našeg junaka Emmetta, pitanje je što sjećanja znače za osobnost svakog čovjeka. Ako ih izbrišete, neovisno koliko ružna bila, što će ostati od vas? Sjećanja nas grade, a čini se da su i ključan dio nas – toliko da gotovo ne postojimo kada ih izbrišemo. U najboljem slučaju ostaje sjena onoga što smo bili. Veliki dio knjige istražuje pitanja koja se tiču onoga što nas čini ljudima te posljedica koje nastaju kada želimo izbrisati možda najvrjednije dijelove sebe. Također, sjećanja su zaključana u nekoj knjizi, fizičkom objektu, i što ako netko dođe u posjed tog predmeta?

Smješten u neko alternativno viktorijansko doba obojeno magičnim realizmom, „Uvez” prepliće nekoliko različitih priča od kojih je jedna i ona ljubavna. Rijetko originalan roman koji će donijeti više sati pravog literarnog užitka svima koji vole zaroniti u neobičan svijet knjiga i njihove magije.

Ima li nešto bolje za vrijeme kada očekujemo prve pahulje snijega?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara