Sve što trebaš znati o seksu u trudnoći

Sve što trebaš znati o seksu u trudnoći

Foto: Bazaar

SEKS prije trudnoće i nije toliko složen koncept, no trudnoća mijenja mnogo toga, a seksualni život sigurno nije isti u drugom stanju. Hormonalne promijene mogu ženu iz prosječne osobe pretvoriti u seksualnog manijaka s nevjerojatnim porivima, a mogu djelovati i na potpuno suprotan način, te ubiti želju za vođenjem ljubavi. U svakom slučaju, kada je seks u trudnoći u pitanju, dobro je znati nekoliko stvari.

Vodite ljubav koliko želite

Ako trudnoća protiče normalno, sasvim je u redu voditi ljubav koliko i kada želite. Ovisno o tromjesečju, ženska se potreba za seksom mijenja, pa će tako prvo tromjesečje karakterizirati česte mučnine i umor koji mogu uništiti želju za seksom. Drugo je tromjesečje vrijeme kada pojačan protok krvi kroz spolne organe i grudi, te se može javiti velika želja za seksom, dok će zadnje tromjesečje zbog povećane težine, bolova u leđima i ostalih simptoma opet biti vrijeme kada se želja za seksom smanjuje. Ovo je vrlo individualno, pa će neke žene biti aktivne tijekom cijele trudnoće, dok će druge imati potpuno smanjen libido.

Seks i spontani pobačaj


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mnogi parovi se boje seksa u prvom tromjesečju jer misle kako on može dovesti do spontanog pobačaja. Spontani pobačaji najčešće se događaju zbog nestabilnosti u kromosomima fetusa, a seksom se na to nikako ne može utjecati.

Poze moraju biti udobne

Seks tijekom trudnoće mijenja se sukladno tome kako se mijenja i žensko tijelo, a kod poze je najvažnije da je udobna za oboje. Nema zabranjenih poza, no bolje je ne izvoditi vratolomije u krevetu za vrijeme trudnoće. Na početku sve poze funkcioniraju, a s vremenom će žena morati pronaći poze koje joj najviše odgovaraju, i zamijeniti ležanje na leđima nekom kompatibilnijom pozom kao što je ležanje na stranu.

Oralni i analni seks

Prakticiranje oralnog seksa tijekom trudnoće je sasvim u redu, samo je potrebno paziti ako si ti ta koja ga prima te izbjegavati puhanje zraka u spolni organ. Zrak može uzrokovati emboliju koja može biti opasna za majku i za dijete. Analni seks se ne preporučuje tijekom trudnoće jer može biti neugodan, pogotovo ako imaš hemoroide povezane s trudnoćom, a postoji i mogućnost širenja rektalnih bakterija koje mogu biti opasne za dijete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara