Štednja nije uvijek korisna: 5 životnih situacija u kojima se potrošnja isplati

Štednja nije uvijek korisna: 5 životnih situacija u kojima se potrošnja isplati
Foto: YouTube Screenshot

TRŽIŠTE je preplavljeno proizvodima i uslugama za koje vrijedi izdvojiti dodatna sredstva jer donose korist u budućnosti. Kupnja proizvoda koji nam pomažu u očuvanju zdravlja, pomaže da "crne dane" dočekamo s manje troškova i neizvjesnosti. Također, pojedini se troškovi u prvi mah čine nepotrebnim, ali nas mogu približiti ostvarenju zacrtanih ciljeva.

Potrošnja je korisnija od štednje u ovim situacijama:

1. Unaprjeđenje zdravlja

Zdravlje je resurs koji nema cijenu. Bez obzira na to što dodatna premija osiguranja zahtjeva veći trošak, ne bi trebalo osjećati grižnju savjesti jer je zdravlje na vrhu liste prioriteta.

2. Kupnja stvari koje donose radost ili uštedu vremena

Sve dok izbjegavamo bacanje novaca na nepotrebne artikle, sasvim je u redu kupiti proizvod ili uslugu koji će unijeti radost u život ili olakšati svakodnevicu. Izlasci, kozmetika, predmeti za kućanstvo ili putovanja ljudima pričinjavaju veliku radost i ne treba ih se odreći ako financijska stabilnost obitelji nije ugrožena.

3. Kupnja kojoj prethodi štednja

Udio za novi stan, luksuzni odmor ili novi automobil gotovo je nemoguće imati bez odricanja u dužem razdoblju. Mnogima su potrebni mjeseci i godine kako bi sebi osigurali ono za čime žude. Nekada je teško rastati se s ušteđevinom. Ako je razlog uvjerljiv, onda nema mjesta kajanju.

4. Kvalitetni proizvodi koji olakšavaju život

Vjerojatno maštate o novom krevetu, otmjenim cipelama ili kozmetičkom tretmanu. To pomaže da borbu sa svakodnevnim izazovima dočekamo odmorni i spremni pa je potrošnja sasvim poželjna. Ovakvi se proizvodi brzo isplate, a da kupac nije ni svjestan njihovog utjecaja. Osobe koje često putuju moraju imati kvalitetan kovčeg. Ljudi s osjetljivom kožom ne smiju održavati higijenu preparatima sumnjive kvalitete. Zaposlene osobe koje osjećaju bolove u kralježnici i mišićima, najčešće spavaju na lošem krevetu. Ako nešto ne promijene, uslijedit će bolest i nesposobnost za rad.

5. Briga o obitelji

Ako financijsko stanje obitelji ovisi o radnim sposobnostima jednog člana, ta bi osoba trebala razmisliti o životnom ili invalidskom osiguranju. Ukućani se neće naći u beznađu ako se dogodi iznenadna smrt ili nesretni slučaj koji ograničava poslovnu sposobnost, piše Business Insider.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara