U četiri koraka do lijepe i zdrave kose: Otkrivamo vam kako se riješiti prhuti

U četiri koraka do lijepe i zdrave kose: Otkrivamo vam kako se riješiti prhuti
Foto: Instagram

PRHUT je jedan od najčešćih problema s kojima se i žene i muškarci svakodnevno susreću. 

Osim što izgleda vrlo neuredno, izuzetno je teško sakriti tragove prhuti, i to bilo kojom frizurom. No uz malo truda i stručnih savjeta, i ovaj problem je rješiv.

Dermatolog specijaliziran za kožu vlasišta Dominic Burg otkrio je koje korake morate poduzeti kako biste se riješili prhuti. 

1. Zamijenite šampone prepune kemikalija prirodnima 

Burg savjetuje da šampone koji sadrže sulfate i silikone zamijenite onima na što prirodnijoj bazi. Pokušajte vlasištu pružiti što više hidratacije prirodnim uljima poput ulja jojobe i lavande kako biste ga nahranili i zaustavili lučenje nepotrebnog sebuma koji stvara idealno stanište za prhut. 

2. Perite kosu najviše tri puta tjedno

Svakodnevno pranje kose pretjerano isušuje vlasište i pogoduje intenzivnom stvaranju prhuti. Burg ističe kako ne biste smjeli prati kosu više od tri puta tjedno jer jedino tako možete utjecati na smanjenje količine prhuti. 

3. Nemojte nanositi regenerator na vlasište

Kako biste spriječili začepljenje pora na tjemenu, prilikom pranja kose preskočite nanošenje regeneratora na vlasište. Začepljene pore na tjemenu pogoduju raznim upalama što uzrokuje ljuštenje tjemena i pojavu prhuti. 

4. Pojačajte unos vitamina

I vlasištu je potrebna određena hrana kako bi normalno funkcioniralo i bilo zdravo. Ako imate problem s prhuti, dr. Borg savjetuje da obogatite prehranu vitaminima A i C, omega 3 masnim kiselinama, cinkom, željezom i biotinom. Ako smatrate da ne unosite dovoljnu količinu navedenih sastojaka hranom, bilo bi odlično kada biste na dnevnoj bazi počeli koristiti suplemente. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara