Zašto muškarci preuveličavaju broj seksualnih partnerica?

Zašto muškarci preuveličavaju broj seksualnih partnerica?
Foto: Instagram

NEDAVNA studija, koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Glasgowu, pokazala je da su muškarci u prosjeku skloniji preuveličavanju broja svojih seksualnih partnerica, izvještava BBC.

Znanstvenici smatraju da ta studija predstavlja značajan doprinos istraživanju ljudske seksualnosti i osvještavanju o rizicima spolno prenosivih bolesti. Seksualna terapeutkinja Gracie Landes, međutim, sumnja da je to istina. Ona smatra da bi se ljudi trebali usmjeriti na pozitivna i negativna iskustva koja su stekli u prošlim vezama, a ne na sam broj partnera.

Analizirajući podatke Nacionalnog istraživanja o seksualnim stavovima i stilu života, u kojem je sudjelovalo 15.162 ispitanika u dobi od 16 do 74 godine, znanstvenici su ustvrdili da muškarci u prosjeku imaju četrnaest seksualnih partnera, a žene sedam.

Sram tjera muškarce na preuveličavanje

Muškarci i žene skloni su preuveličavanju ili umanjivanju broja partnera zbog različite društvene percepcije njihove seksualnosti. Prema seksologinji Rachel Needle, žene najčešće lažu o broju svojih partnera zbog straha od negativnih reakcija drugih ljudi, dok muškarci čine isto kako bi ispali veći u očima drugih. Drugim riječima, muškarci s velikim brojem partnerica percipiraju se kao frajeri, dok žene češće prati negativni imidž "drolje". K tome, žene često zaokružuju broj partnera na niže kako bi se njihov partner osjećao važnijim.

Seksualna terapeutkinja Barbara Gold smatra da se u pozadini ovog fenomena krije sram. Ona tvrdi da se sve vraća na predrasude da žene nemaju pravo izražavati svoju seksualnost i uživati u njoj jednako kao i muškarci. Kod žena, takvi postupci najčešće nailaze na negativne reakcije okoline, dok se, s druge strane, od muškaraca očekuje, i čak ih se potiče, da budu seksualna bića.

Seksolozi na kraju savjetuju parovima da razgovor radije usmjere na seksualne želje, nego na broj muškaraca ili žena s kojima je osoba spavala. Razgovori o tome što želite u krevetu neće vam samo pomoći da bolje upoznate svog partnera, već će i ojačati samopouzdanje te poboljšati seksualni život, piše BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara