Alarm u Brazilu: Ovo je stadion koji bi mogao ostati bez SP-a

Alarm u Brazilu: Ovo je stadion koji bi mogao ostati bez SP-a

Foto: Getty Images / Guliver image 

FIFA-in tajnik Jerome Walcke upalio je alarm na gradilištu u brazilskoj Curtibi! Nije to neobična slika kada glavni tajnici pokušavaju po džunglama i pustinjama provoditi Fifine planove. Kada je Walcke završio uviđaj na Areni de Baixadi, ostao je iznenađen sporošću izvedbe plana. 

Arena da Baixida na jugu zemlje je jedan od dva stadiona izgrađena u posljednjih dvadesetak godina, te na njemu treba obaviti samo sitne radove. Radovi na svim stadionima u Brazilu stoje ukupno 83.8 milijarde funti, a na ovome je potrebno najmanje ulaganja.

Fifa je dala Curitibi rok za pripremu stadiona do 18. veljače. Ukoliko u sljedećih tridesetak dana ne bude znatnog napretka moguć je i odabir novog grada domaćina.

Arena de Baixada prima 43 tisuće gledatelja, no izvođenje radova je tako sporo da Fifa ne zna kada će stadion biti gotov.

"Možete pretpostaviti da nismo zadovoljni trenutnom situacijom na stadionu. Riječ je o jako velikom kašnjenju. Ako nemate stadion ne možete imati utakmice. Ovo je jako hitna situacija"

Brazilski ministar sporta Aldo Rebelo istaknuo je da će Vlada učiniti sve da izbjegne aferu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uložit ćemo maksimalni trud u poduzimanju mjera koje će osigurati da stadion bude spreman"

Ima podršku predsjednice Brazila Dilme Rousseff i predsjednika  Međunarodnog Olimpijskog odbora Thomasa Bacha.

Coritiba se nalazi na jugu Brazila u saveznoj državi Parani. Ondje bi se trebale igrati četiri utakmice u natjecanju po skupinama: Australija - Španjolska, Honduras - Ekvador, Iran - Nigerija i Alžir - Rusija.

Iz Atletico Paranaensea objavljeno je da je dovršeno 88.8 posto radova. Sve je trebalo biti gotovo u prosincu prošle godine, ali ovo je jedan od šest stadiona na kojima kasne radovi. U listopadu su pravosudne vlasti naredile prekid radova zbog rizika za radnike.

Mjesec dana kasnije je gradska vlast pokrenula istragu zbog navodnog preplaćivanja i korupcije. U cijelom Brazilu su veliki problem aerodrom i javni prijevoz. Najmanje pet gradova neće dovršiti obećane autobusne, tramvajske ili linije podzemne željeznice.

Radovi na Areni das Dunas u Natalu trebali bi sutra biti završeni. Corinthians Arena u Sao Paoulu zbog nesreće u kojoj je poginulo dvoje radnika neće biti spremna do 15. travnja. Tu će Brazil i Hrvatska 12. lipnja otvoriti natjecanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara