Ana Šimić i Blanka Vlašić propuštaju dvoransko EP: "Za ozljede su krivi nenormalni uvjeti u hrvatskoj atletici"

Ana Šimić i Blanka Vlašić propuštaju dvoransko EP: "Za ozljede su krivi nenormalni uvjeti u hrvatskoj atletici"

Foto: Hina

ANA ŠIMIĆ i Blanka Vlašić propustit će Europsko dvoransko prvenstvo u Pragu.

Iako je početkom veljače postavila osobni rekord u dvorani u skoku u vis, Ana Šimić (24) zbog ozljede Ahilove tetive desne noge neće nastupiti na Europskom dvoranskom prvenstvu u Pragu, koje je na rasporedu od 6. do 8. ožujka.

"Vjerovala sam u dobar plasman na EP-u i ovo me je jako pogodilo. Krajem prosinca nisam mislila da ćemo morati otkazati nastup u Pragu. Bila sam spremnija nego ikad za dvoranski dio sezone i unatoč ozljedi 8. veljače u češkom Trinecu preskočila sam 195 cm, svoj osobni rekord u dvorani. No, nakon natjecanja u poljskom Lodzu (17. veljače), gdje sam osvojila 6. mjesto s preskočenih 188 cm, odlučili smo da nema smisla ići na dvoransko EP, jer se ne mogu pripremati za njega", izjavila je Ana Šimić u petak na konferenciji za novinare.

Liječnički nalazi pokazali su da kod Ane Šimić nema velikih oštećenja, te da je ozljeda Ahilove tetive desne noge rezultat prenaprezanja tijekom treninga, i da je karakteristična za skok u vis. Za oporavak je potrebno mirovanje, a može se izvoditi alternativni trening uz fizikalnu terapiju. Nakon dva do tri tjedna vidjet će se koliko je napredovao oporavak, pa će se nakon kontrolnih pregleda odlučiti kada će se moći vratiti punom treningu.

"Krenula sam sa terapijama, stanje se popravlja, ali više ćemo znati kad počnem trenirati punom snagom. Nadam se da to neće utjecati na ostatak sezone, odnosno na sezonu na otvorenom", dodala je Ana Šimić, koja je prošle godine na EP u Zuerichu osvojila broncu.

"Hrvatski atletičari treniraju u nenormalnim uvjetima"

Tako će na EP u Pragu putovati bacač kugle Stipe Žunić, 20-godišnji sprinter Zvonimir Ivašković, te sprinterica Andrea Ivančević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Stručne komisije Hrvatskog atletskog saveza Mladen Katalinić istaknuo je da zagrebački, ali hrvatski atletičari treniraju u nenormalnim uvjetima, te da je Ana Šimić trenirajući u takvim uvjetima zaradila ozljedu i zbog toga propušta dvoransko EP u Pragu.

"Nenormalno je da svjetski i europski prvaci trening započinju s lopatom u ruci da bi si raščistili snijeg. Mi treniramo u uvjetima koji su nenormalni, a dvorana kod Boćarskog doma ima neadekvatnu podlogu i neadekvatnu temperaturu, te nije primjerena za treninge. Ana šimić je trenirajući u takvim uvjetima zaradila ozljedu i propušta dvoransko EP. Jedino rješenje je izgradnja atletske dvorane u Zagrebu. Riječ je o montažnom objektu koji bi se mogao napraviti za tri mjeseca, bio bi to trenažni objekt sa stazom od 200 metara i koštao bi deset milijuna kuna. Za grad Zagreb takav iznos ne predstavlja ništa, i ako bi netko pokazao dobru volju zagrebački i hrvatski atletičari imali bi uvjete za trening već do sljedeće zime. O ovome pričamo već 20 godina, ali ništa se ne događa", rekao je Katalinić.

Uz adekvatne uvjete za trening, mi bi sada razgovarali o osvajanju medalje na EP i skoku preko dva metra, rekao je Eduard Josipović, trener Ane Šimić.

"Bojao sam se ozljede jer je intenzitet treninga bio visok, pa smo prestali u studenome dolaziti u Boćarski dom, gdje je hladno, a podloga nije atletska, već je primjerena za košarku. Tu treniraju zagrebački atletičari i ozljede su česte. No, Ana je unatoč ozljedi preskočila početkom veljače osobni rekord u dvorani. Da je sve bilo u redu, mi bi sada razgovarali o osvajanju medalje na EP i skoku preko dva metra. Sada treniramo smanjenim intenzitetom u jednom fitness centru i nadam se da će se Ana oporaviti i na proljeće početi trenirati, te da će moći nastupiti 15. svibnja u Dohi, gdje se održava prvo ovogodišnje natjecanje Dijamantne lige", rekao je Eduard Josipović.

I on se je osvrnuo na loše uvjete za trening zagrebačkih atletičara i atletičarki.

"Gotovo svi europski gradovi veličine Zagreba imaju atletske dvorane, a kod nas se ništa ne događa po tom pitanju. Zagreb ima jednu atletsku stazu, na Mladosti, a u drugi europski gradovi imaju ih barem pet. Imamo dobre trenere i talentiranu djecu, ali koji će roditelj pustiti dijete da trenira na minus deset. Već godinama upozoravamo na loše uvjete, ali ništa se ne mijenja", napomenuo je Josipović.

Joško Vlašić: Blanka nije ni planirala ići u Prag

Potvrđeno je i kako Blanka Vlašić neće ići na Europsko prvenstvo. Trener i otac Blanke Vlašić rekao je kako odlazak na Europsko prvenstvo nikada nije bio u njezinom planu za ovu zimu.

"Dvoransko prvenstvo Europe u Pragu nikad nije bilo opcija, kao što smo već ranije i rekli. Naš glavni cilj je dobro se pripremiti za predstojeću dugu ljetnu sezonu sa Svjetskim prvenstvom u Pekingu, a onda kvalitetno odraditi i sljedeću zimsku te ljetnu sezonu, s vrhuncem na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru," rekao je Joško Vlašić.
 
Komentirao je i Blankino zdravstveno stanje. "Mogu reći da je Blanka fizički u svim elementima bolja i jača nego ikad i da od ljetne sezone očekujemo puno. Točnije, očekujemo bitne rezultatske pomake," izjavio je Joško Vlašić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara