Apokalipsa danas: Prije 11 godina otvorene su Igre u Ateni koje je Grčka skupo platila

Apokalipsa danas: Prije 11 godina otvorene su Igre u Ateni koje je Grčka skupo platila

Fotografije su objavljene prošle godine, točno 10 godina od otvaranja Igara u Ateni

Foto: Guliver Images/Getty Images

DO OLIMPIJSKIH igara u Brazilu brojimo svega 300 i kusur dana, a na današnji dan, 13. kolovoza prisjećamo se otvaranja Igara u Ateni 2004. godine. Prije 11 godina, Igre su se vratile kući, a za njihov povratak grčki je narod skupo platio. I sada, kada je Grčka ekonomski gledano na koljenima, malo tko vjeruje da je organizacija Igara bila potrebna.

Da se tada dijelilo šakom i kapom potvrđuje i podatak profesora Andrew Zimbalist koji je otkrio kako je grčka vlada probila planirani budžet za oko 15 milijardi dolara. Kad se zastor spustio, 29. kolovoza 2004. i kada je posljednja strana delegacija napustila Atenu, građani su shvatili da im većina izgrađenih sportskih borilišta uopće nije potrebna.Brazilcima prijeti grčki scenarij?

Brazil je prošle godine organizirao najveću nogometnu feštu, svjetsko prvenstvo, a odmah nakon FIFA-inih inspektora stigli su inspektori Međunarodnog olimpijskog odbora koji vjeruju da će radnici na vrijeme završiti velebne dvorane i stadione. Ipak, optimizam MOO-a i nije naišao na plodno tlo, obzirom da su Brazilci kompletirali izgradnju svih stadiona za svjetsku smotru deset mjeseci nakon što je Njemačka podigla pehar pobjednika. Kako su Brazilci za organizaciju SP-a uložili 10 milijardi eura te su isti iznos. minus plus milijarda dolara, odvojili za organizaciju Igara, ostaje vidjeti što će biti s njihovom ekonomijom kad cirkus napusti grad 21. kolovoza iduće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara