Bakljada u Splitu: Ivan Kljaković Gašpić osvojio europsko zlato i završio u moru

Bakljada u Splitu: Ivan Kljaković Gašpić osvojio europsko zlato i završio u moru

Foto: Hina

IVAN KLJAKOVIĆ GAŠPIĆ europski je prvak klase Finn 2015.! U uzbudljivom finalu bio je bolji od Novozelanđanina Josha Juniora i uzeo je svoje treće zlato u Finnu, šestu medalju s europskih prvenstava. Uz tri zlata ima jedno srebro i dvije bronce. Srebrni je dakle Josh Junior, brončani Slovenac Vasilij Žbogar. Nenad Bugarin osvojio je broncu u juniorskoj konkurenciji.

Iza nas je maksimalno uzbudljivo finale Europskog prvenstva klase Finn u Splitu. Prvi dio dana igra živaca - hoće li se jedriti ili ipak ne. Vjetar je bio slab, popunjavao je i nestajao, i taman kad se činilo da će suci oglasiti kraj regate pojavio se lagani zapadnjak.

Regatni odbor je nešto prije 14 sati, doslovno u zadnji trenutak, pozvao deset najboljih da isplove na regatno polje. Startalo se nekoliko minuta prije 15 sati, po laganom zapadnjaku. Ivan Kljaković Gašpić i Josh Junior su u predstartnoj proceduri jedrili jedan na drugog, vodili veliku bitku za desnu stranu starta, uz budno oko sudaca. Obojica jedriličara su pokušala protivnika natjerati na pogrešku i iznuditi penal, međutim suci su dizali jedino zelenu zastavicu koja znači da pravila nisu prekršena. U prvoj stranici kursa Novozelanđanin je u jednom trenutku bio daleko ispred hrvatskog kormilara, činilo se da je zlato izgubljeno, međutim Kljaković Gašpić je ipak izvrsnim jedrenjem uspio na prvu oznaku doći ispred Juniora i tu poziciju u naredne tri stranice kursa zadržati. Na trenutke je Novozelanđanin dolazio vrlo blizu, ali nije uspio sustići Ivana. U trenutku kad je hrvatski kormilar prošao ciljnu liniju na mnoštvu brodova koji su pratili finale upalile su se baklje i fešta je mogla početi.

"Drago mi je da se niz nastavlja"

Ivan je naravno u uobičajenoj jedriličarkoj maniri završio u moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kulminacija jednog zahtijevnog tjedna. Znao sam da se će uvjeti danas biti jako teški uvjeti. Drago mi je da se nastavlja niz, moje četvrto zlato u Splitu, pred prijateljima, obitelji... Fešta naravno slijedi, to nikad ne planiramo, ali ne brinem se previše o tome, to drugi rade, ja ću samo doći", kazao je prvak uz širok osmijeh.

Ivanu Kljakoviću Gašpiću u njegovoj prepunoj riznici trofeja ovo je četvrto zlato osvojeno u Splitu. Bio je europski prvak u kadetskom Optimistu, u juniorskom Laseru i dva puta u seniorskom Finnu. Ukupno šest seniorskih medalja s europskih prvenstava teškog samca Finna ima Kljaković Gašpić, tri zlata, jedno srebro, dvije bronce, te naravno dvije svjestke medalje, broncu i srebro. Malo je reći impresivan niz.

Slavlju je pridonio i Nenad Bugarin koji je uzeo broncu u juniorskoj konkurenciji.

Europski juniorski prvak je Rus Arkadiy Kistanov.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara