Baldasar podigao Torcidu i Hajduk na noge: Koje su vam namjere, gradonačelniče?

Foto: Vladimir Dugandžić / Cropix

GRADONAČELNIK Splita Ivo Baldasara digao je na noge cijeli grad izjavama o Hajduku.

Baldasar je gostovao u emisiji Radio Splita gdje je govorio o stanju Hajduka, a nekoliko sati kasnije na njegove izjave reagirali su iz Torcide i Hajduka.

Gradonačelnik je najavio rezove i rekao: "Dug se povećao na 124 milijuna kuna i moramo to presjeći. Ovaj eksperiment s udrugom Naš Hajduk je u jednom dijelu uspio, ali došao je do svog kraja. Izbacio je politiku i sveo klub u realne okvire. Ali, s time moramo prekinuti jer klub i dalje povećava gubitke. Nastavi li ovako, ili ćemo ugasiti klub ili ćemo ga financirati iz proračuna, vegetirat će i biti deveti. Treća opcija je privatizacija", rekao je Baldasar dodavši kako će ovim tempom klub propasti za dvije, tri godine.

Zanimljivo je da su splitski mediji posljednjih dana aktualizirali priču o američkim ulagačima koji su ovog ljeta već jednom bezuspješno pohodili Poljud i Banovinu.

Komentirao je i rad Hajdukovog sportskog direktora Jensa Anderssona: "Nikoga nije prodao, nije ništa zaradio. Očekujem od uprave da povuče svoj potez".

Govorio je i o KK Split, koji je u dramatičnoj situaciji, a uskoro mu, zbog dugova, prijeti i gašenje struje od strane HEP-a. "Tamo se godinama radilo kako se radilo. Imaju 54 milijuna kuna duga, svi su u klubu vidjeli što se radi, zatvarali su oči", dodao je Baldasar.

Ubrzo je reagirala Torcida čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Gradonačelniče znate li koja je razlika između gubitka i duga!?

U 124 milijuna kuna je i 40 milijuna kuna amortizacije na Poljud (očekujemo od NO-a i Uprave Hajduka da demantira ove brojke, odnosno da ih ispravno prenese i objasni javnosti). Da, amortizacije na onaj Poljud koji se sada raspada, jer niste kunu u njega uložili od Mediteranskih igara. Onaj Poljud kojeg ćete se pokušati riješiti prodajom Hajduka. Poljud u koji ćete i dalje morati ulagati kada prodate Hajduk, jer tako stoji u ugovoru o koncesiji. Razlika je samo što biste u budućnosti koju nam spremate umjesto u naš klub uplaćivali održavanje stadiona u američki, ruski, tajkunski džep.

Gradonačelniče, samo Vi nastavite slušat Pezzija, Reića i društvo koji već godinama prate ovaj klub kritizirajući samo navijače, a ne one koji su napravili milijunske dugove. Samo Vi slušajte i one koji su Klub upropastili, a sad kad su došli neki koji ga pokušavaju izvući iz blata podmeću klipove i noge.

Najbolje da nam ti isti opet počnu voditi sportsku politiku. A zašto i ne bi? Nekoć su sjajno prodavali igrače uzimajući profit sebi, a ostavljajući dugove Hajduku.

Zanimljiv tajming ste odabrali; nekoliko dana prije derbija kako biste još malo srušili atmosferu. Ništa naši unutarnji neprijatelji, kao ni oni vanjski, ne prepuštaju slučaju. Pokušajte satrat, zajedno s njima, i ono malo hajdučkog srca koje guca u utrobi ovog sustavno uništavanog kluba.

Gradonačelniče pitanje s početka teksta je bilo hipotetsko, jer ne sumnjamo u Vašu inteligenciju, ali počinjemo sumnjati u Vaše dobre namjere kad je u pitanju naš klub. Samo Vi, gradonačelniče Baldasar, slušajte pogrešne savjetnike, ali se nemojte onda iznenaditi kad čujete naš glas s ulica ovog Grada. Grada koji ćemo oduzeti Vama i svim ostalim birokratima ukoliko nam uzmete Hajduk!

Hajduk živi vječno!!!

Nakon toga oglasio se i NK Hajduk, čije priopćenje također prenosimo u cjelosti:

U tjednu najvećeg derbija hrvatskog sporta, kad s nestrpljenjem cjelokupna javnost iščekuje sudar aktualnog osvajača Hrvatskog kupa Hajduka i prvaka zagrebačkog Dinama, te kada bismo se trebali baviti samo nogometom, nažalost, opet smo se prisiljeni baviti drugim stvarima.

Naime, tijekom danas emitiranog gostovanja splitskog gradonačelnika Ive Baldasara kod voditelja Ede Pezzija na HR Radio Splitu, čule su se informacije koje nikako ne idu u prilog pozitivnoj amfosferi oko najmlađe momčadi MAXtv Prve lige i Kluba uoči važne nam utakmice. Dapače, izrečene su tijekom dijaloga i neke netočne tvrdnje koje su javnost mogle dovesti u zabludu, prije svega u dijelu u kojem se govorilo o navodnom dugu kluba od 124 milijuna kuna. Smatramo da ne treba ponavljati kako ta brojka ne odgovara istini, u nekoliko navrata tijekom proteklog razdoblja transparentno se s podacima izlazilo u javnost, dug kluba na današnji dan iznosi 68 milijuna kuna. Kada od ovog duga odbijemo potraživanja Kluba u iznosu od 25 milijuna dolazimo do ukupnog duga od 43 milijuna u koji je uključeno i 30 milijuna kredita prema dvjema poslovnim bankama. Dakle, apsolutno je netočna izjava gospodina gradonačelnika kako se dug povećava, kada je isti na dan 1.6.2012. iznosio 85 milijuna, 1.9.2012. 80 milijuna dok danas iznosi 43 milijuna kuna.

Isto tako, u razgovoru novinara Pezzija i gradonačelnika Baldasara izravno je ocijenjivan i rad odjela unutar Kluba, a tijekom dijaloga je praktički gotovo pa sugerirana upitnost statusa sportskog direktora Jensa Anderssona koji je na toj funkciji nalazi tek nešto više od dva mjeseca. U izjavi gospodina gradonačelnika kao pozitivna činjenica istaknuto je udaljavanje politike iz kluba, da bi se već u sljedećoj rečenici ta ista politika vratila kroz želju krojenja kadrovske politike i smjene sportskog direktora.  

Uprava i Nadzorni odbor kluba jasno stoje na putu koji su zacrtali, a to je financijsko ozdravljenje kluba. Pri tome treba stalno imati na umu kako taj put ne može biti brz i lagan, pa je iluzorno za očekivati kako će se nešto što se godinama urušavalo preko noći riješiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara