"Baš zato, HDZ i doktor Ivo Sanader!": Evo kultnog videa novog izbornika Kovača!

Screenshot: Youtube

"I MOJ BRAT ROBERT TAKOĐER" jedna je od najcitiranijih rečenica i šaljivih poštapalica posljednjih šest godina u Hrvatskoj.

Točnije od jeseni 2007., kada ju je Niko Kovač izgovorio u HDZ-ovom predizbornom spotu, u kojem tadašnji kapetan hrvatske reprezentacije poziva građane da glasaju za Sanaderovu stranku, kako se njemu i drugim Hrvatima u dijaspori i ubuduće ne bi branilo glasovanje na izborima u Hrvatskoj.

Iseljena Hrvatska HDZ-u je oduvijek bila najlojalniji i najdiscipliniraniji dio glasačkog tijela, a Sanader ih je u lovu na drugi premijerski mandat mobilizirao plašenjem kako će im "crveni" oduzeti pravo da svojim glasom odlučuju o zemlji u kojoj ne žive i ne plaćaju porez.

U tu svrhu angažiran je čovjek koji je primjer svih vrednota što rese predstavnika naše dijaspore: Hrvat, katolik, HDZ-ovac, privrženi domovini iako stotinama milja od nje udaljen.

Kovač je nakon što je spot prikazan, govorio kako nije član nijedne stranke i da je sam želio u njemu nastupiti, što je napravio u civilu, ali uz isticanje kako je "kapetan hrvatske nogometne reprezentacije".

U istoj predizbornoj kampanji pojavio se na plakatima HDZ-a, ali u dresu Hrvatske, na što je odgovarao kako je slika uzeta iz arhive bez njegova znanja.

Na primjedbe kako nema osnova po kojem bi iseljenici imali pravo glasati na hrvatskim izborima, Kovač je odgovorio kako ima samo hrvatsku putovnicu i zbog da nema pravo glasati na izborima u Njemačkoj, iako je tamo rođen i odrastao.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara