Bivši direktori Standarda i Anderlechta na sudu zbog sumnjivih transfera Mumleka i Mornara

Bivši direktori Standarda i Anderlechta na sudu zbog sumnjivih transfera Mumleka i Mornara

Foto: AFP

U ROKU od 24 sata u Belgiji su podignute dvije optužnice protiv bivših direktora Standarda iz Liegea i Anderlechta zbog umješanosti u sumnjive trasnfere hrvatskih nogometaša Miljenka Mumleka i Ivice Mornara.

Miljenko Mumlek opet je na stranicama crne kronike umjesto u nogometnim vijestima. Legendarni Varaždinac, koji je nakon 18 godina karijere osuđen na sedam mjeseci zatvora zbog namještanja utakmica, našao se na naslovnicama belgijskih medija jer je pod istragom njegov transfer u Standard Liege iz 2003. godine.

Belgijske vlasti istražuju sumnjive transfere, a na popisu osumnjičenih našao se Michel Preud'homme, direktor Standarda u vrijeme Mumlekova dolaska. Istraga je otkrila sumnjive uplate na crno, a jedan takav bonus za Mumlekov transfer otkriven je u dokumentima pronađenim u klubu 2005. godine.

Tadašnjem Varteksu je za Mumleka trebala stići odšteta od 230 tisuća eura, ali u klub je stiglo samo 150 tisuća. Ostatak je završio na računu jedne banke u Zurichu. Osim toga, 30 tisuća eura belgijski je klub navodno dao nekadašnjem igraču Đuri Šorgiću za zastupanje Mumleka prilikom transfera. Prema pisanju belgijskog RTBF-a, istražitelji tvrde da je novac predan Mumleku koji ga je trebao uplatiti na račun Fortis Banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Đuro Šorgić, rođen 1948., igrao je za Zadar i Hajduk tijekom 60-ih, a kasnije za niz belgijskih klubova prije nego je karijeru zaključio u SAD-u. U Los Angelesu je igrao s Georgeom Bestom. Proteklih godina na belgijskim sudovima brani se od optužbi za krivotvorenje dokumenata u istrazi o sumnjivim stransferima igrača u i iz Standard Liegea.

Prošle godine Šorgić, i još dvojica menadžera Luciano D`Onofrio i Pierre Francois optuženi su zbog upletenosti u sumnjive transfere i ugovore s Mumlekom, Ivicom Dragutinovićem, Sambegouom Bangourom i Sergiom Conceicaom. D`Onofrio je brat tadašnjeg trenera Standarda, a s bivšim predsjednikom Marseillea Louisom-Dreyfussom već je osuđen na zatvorsku kaznu zbog sumnjivih transfera u francuskom klubu.

Jučer je buknula i druga afera koja se tiče hrvatskih nogometaša. Belgijsko tužiteljstvo pokrenulo je postupak protiv bivšeg glavnog direktora Andrelechta Muchela Verschuerena zbog sumnjivog transfera Ivice Mornara iz Standarda 2001. godine.

Optužen je zajedno s Mornarovim bivšim menadžerom Juricom Selakom za krivotvorenje dokumenata i utaju poreza. Anderlecht je platio 250 tisuća eura tvrtki iz Luksemburga preko koje je Mornaru isplaćeno na crno 154 tisuće eura na račun u Austriji. Dio je dobio Đuro Šorgić za pomoć pri obavljanju transfera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara