Borba za Dinamo: "Pobijedili smo prije 15 godina, a pobijedit ćemo i sada"

Borba za Dinamo: "Pobijedili smo prije 15 godina, a pobijedit ćemo i sada"

Foto: Screenshot; Youtube

OSIM za zaljubljene 14. veljače poseban je dan i za svakog navijača Modrih. Točno prije 15 godina na Valentinovo je klubu iz Maksimirske 128 ponovo vraćeno ime Dinamo.

Od 44 člana tadašnje skupštine za povratak imena Dinamo glasovalo je njih 43. Više od deset tisuća navijača je nestrpljivo čekalo ispred stadiona, a kada se pojavio sportski direktor Velimir Zajec i uzviknuo 'Imamo Dinamo' nastala je prava ludnica. Baklje, pjesma i veselje zavladali su podno maksimirskog zapada.

Godinama su Bad Blue Boysi vodili borbu za povratak njima svetog imena. Točnije 3156 dana, otkako je 1991. na zahtjev prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Dinamo promijenio naziv u HAŠK Građanski, a dvije godine kasnije u Croatiju. Boysi su se devet godina borili za povratak Dinama, od raznih peticija, protestnim paljenjem svečane lože na Maksimirskom stadionu, do građanskog neposluha u vidu nošenja Dinamovih obilježja koji se nikako nisu sviđali onima koji su ime i promijenili.

Tri mjeseca nakon povratka imena Zlatko Canjuga je odstupio s mjesta predsjednika, za novog predsjednika je izabran Mirko Barišić, a u Dinamu od tada 'stoluje' Zdravko Mamić. Dinamo je prvu utakmicu nakon povratka imena odigrao u Vukovaru pred oko 8000 ljudi. 'Modre' je tada vodio Marijan Vlak, a utakmica je završila bez golova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petnaest godina kasnije Dinamo je prvi, Modri osvajaju titule, no Maksimir zjapi prazan, a Bad Blue Boysi su u sukobu sa čelnicima kluba i Mamićem.

"To vrijeme jako podsjeća na ovo danas. I danas i onda mi smo se borili protiv vjetrenjača i mnogi nisu vidjeli da je ta borba ispravna. Naprosto zato jer Dinamo je ono što predstavlja navijačima, ne ovima iz lože. I onda smo pobijedili i danas ćemo pobijediti," prisjetio se Valentinova 2000. jedan od starijih Boysa.

Dinamo je na svojoj internetskoj stranici istaknuo kako će "Valentinovo 2000. godine uvijek biti značajan dio povijesti kluba."

"Oni koji su tada srcem bili uz modri klub, navijali za 'Plave' i u neizvjesnosti čekali taj trenutak povratka imena zauvijek će imati prekrasne uspomene koje će sigurno rado prenositi mlađim naraštajima navijača modrog kluba - kluba svetog imena Dinamo," poručili su iz kluba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara