Branko Karačić pokorio BiH sa Zrinjskim: "To vam je kao da HNL osvoji Osijek ispred Dinama"

Branko Karačić pokorio BiH sa Zrinjskim: "To vam je kao da HNL osvoji Osijek ispred Dinama"

Screenshot (Youtube)

BRANKO KARAČIĆ, hrvatski trener na radu u BiH, osvojio je naslov prvaka bosanskohercegovačke Premijer lige s mostarskim Zrinjskim.

 Zasad je to Karačiću najveća titula u dosadašnjoj, gotovo deset godina dugoj trenerskoj karijeri. Prije toga bio je igrač Osijeka, gdje je svlačionicu dijelio s Davorom Šukerom, te splitskog Hajduka, u kojemu je rame uz rame tijekom 90-ih trčao s Asanovićem, Jarnijem, Štimcem... U inozemstvo se zbog restrikcija tadašnje "Jugolige" otisnuo kasno i najveći dio karijere proveo u Belgiji.

Početkom "nultih" godina ovog stoljeća postao je i trener, jer mu je nogomet uvijek bio cijeli život, s obzirom da je i u rodnim Vinkovcima još kao dječak stanovao odmah pored nogometnog igrališta. Dosad je vodio mnogo klubova Prve i Druge hrvatske nogometne lige, a odnedavno i u BiH.

"Svakako da mi je ovo najveći uspjeh u karijeri. To je moj prvi trofej u trenerskoj karijeri koja sad već traje preko jednog desetljeća. Sa svakim klubom sam do sada ostvarivao rezultate iznad očekivanja i zacrtanih ciljeva, osim sa mojim matičnim NK Osijekom, ali osvojiti naslov prvaka je svakako najveći uspjeh do sada. Za to sam osim igračima i Klubu izuzetno zahvalan i svojoj obitelji, koja me oduvijek podržava i bez koje ovaj san ne bi postao java."

Koliko je to velika stvar za Zrinjski u kontekstu jačine Premijer lige u BiH?

"Iskreno, riječima se to ne može opisati. Ali ako baš hoćete, to je kao da primjerice NK Osijek osvoji titulu prvaka u 1. HNL ispred Dinama. Nitko nas nije ozbiljno shvaćao dok smo nizali odlične rezultate, što smo mi objeručke prihvatili i uzeli svima naslov ispred nosa."

Nije sve bilo bajno tijekom sezone, kad ste počeli vjerovati u osvajanje naslova?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa, negdje od početka proljetnog dijela smo se potiho nadali da ćemo se ubaciti u borbu za sami naslov, a taj san je postao realnost nakon veličanstvenog preokreta u utakmici protiv Širokog Brijega, gdje smo u deset minuta preokrenuli zaostatak od 0:2 i pobijedili na kraju 3:2. Tada smo zasjeli na prvo mjesto i nismo ga nikome drugome prepustili."

Gledajući objektivno jačinu lige i klubova u njoj, gdje je točno Zrinjski financijski i momčadski u odnosu na druge klubove Premijera?

"Financijski su definitivno najjači FK Sarajevo i NK Široki Brijeg. Igrački gledano, kao što je rezultat na kraju pokazao, ipak moram istaknuti nas. Međutim, smatram i da FK Sarajevo ima odlične igrače, što i posljednji rezultati pokazuju jer su u pozitivnom nizu. Široki je također uvijek u vrhu i imaju jako dobru momčad, a s obzirom na tradiciju, tu je uvijek i 'Željo', unatoč ovogodišnjem malo lošijem rezultatu."

Kakav je ovo uspjeh Zrinjskog s obzirom na očekivanja prije početka sezone i postavljene ciljeve?

"Ciljevi su bili izboriti Europu kroz prvenstvo ili Kup, međutim, nitko od nas ili Uprave nije na početku očekivao osvajanje naslova prvaka. To je bilo nešto nevjerojatno za nas tada, a i sada nam još djeluje malo nestvarno s obzirom da Zrinjski nije bio prvak, čak niti blizu tog uspjeha, već punih pet godina. Ciljevi su definitivno dostignuti, štoviše, i nadmašeni. Uspjeh je itekako velik te se HSK Zrinjski sad izjednačio sa Željezničarom po broju osvojenih naslova otkad se igra jedinstvena Premijer liga u BiH."

Planirate li u bliskoj budućnosti povratak u Hrvatsku ili odlazak u inozemstvo?

"Ne mogu sakriti da sam ambiciozan i izazovi su sigurno nešto što me motivira da postignem najbolji mogući rezultat. Htio bih dobiti priliku negdje u inozemstvu da pokažem da sam spreman i na najvećem nivou. Valjda će svi rezultati koje sam ostvario do sad, kao i uspjeh sa Zrinjskim koji mi definitivno može biti odskočna daska, dovesti možda i do toga. Ali iskreno, ako se to ovog trenutka ne dogodi, bit ću i više nego sretan nastaviti ovu divnu priču u Mostaru i pokušati nakon dugo vremena zajedno sa svima ovdje napraviti iskorak u Europi te naravno u Prvenstvu i Kupu. Tek smo krenuli u jednu divnu priču, valja to i nastaviti!"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara