Brazilska policija suzavcem razbila prosvjed Indijanaca, koji su uzvratili strijelama i kamenjem

Foto: Screenshot; BBC

BRAZILSKA policija u utorak se sukobila s prosvjednicima koji se protive održavanju SP-a u Brazilu. Prosvjednici su krenuli u pohod na stadion Mane Garrincha, gdje je bio izložen trofej SP-a.

Policajci su se okomili na više od tisuću prosvjednika, među kojima djecu i starce, a među prosvjednicima bili su i Indijanci koji su odlučili uzvratiti strijelama i kamenjem.

Nešto prije, približno 500 indijanskih poglavica među kojima slavni Raoni, zaštitnik Amazonije, popelo se na krov parlamenta braneći prava svog naroda.

Poglavica Raoni Metuktire (84), legendarna figura otpora domorodačkog naroda u Brazilu, bio je među prosvjednicima.

"Za koga je Svjetsko prvenstvo? Za nas nije!", vikao je jedan prosvjednik na zvučnik. "Ne želim prvenstvo, želim novac za obrazovanje i zdravstvo!", uzviknuo je on.

Događaj je jedan u nizu prosvjeda i štrajkova u nekoliko sektora, vozača autobusa, profesora, policajaca. Štrajkači koriste pozornost koju Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu uživa kako bi zatražili bolje plaće i bolje radne uvjete.

U utorak je štrajk vozača autobusa paralizirao Salvador de Bahiu na sjeveroistoku zemlje, jedan od gradova domaćina Mundijala, te je policija morala dobiti pojačanja kako bi zajamčila sigurnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara