Čagalj dopingiran od terapije: Istra suspendirala doktora

Foto:

IGOR  ČAGALJ, branič Istre, na doping testu nakon utakkmice sa Slaven Belupom 26. listopada, bio je pozitivan na deksametazon. Riječ je o tvari koja se nalazi na popisu zabranjenih sredstava za 2012. godinu. Čagalj je privremeno suspendiran, a protiv klupskog liječnika Dragana Vujovića pokrenut je stegovni postupak, jer je igraču dao lijek koji sadrži zabranjenu supstancu.

Istra je na svojoj službenoj stranici izdala priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

"Nogometni klub Istra 1961 š.d.d. upoznat je s odlukom Disciplinske komisije HNS-a koja je sukladno izvješću Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA) pokrenula disciplinski postupak protiv našeg igrača Igora Čaglja koji je nakon prvenstvene utakmice između NK Slaven Belupo i NK Istra 1961 odigrane 26. listopada u Puli na doping testiranju bio pozitivan na Dexamethasone, tvar koja se nalazi na popisu zabranjenih sredstava.

U ovom slučaju, što je potvrdio i klupski liječnik dr. Dragan Vujović, igrač ne snosi odgovornost za spomenuti nalaz, već je terapiju dobivao isključivo po preporuci liječnika u svrhu rješavanja bolnog sindroma i sumnje na upalu ishiadičnog živca, što potvrđuje i sam nalaz. Svu terapiju kojoj je igrač bio podvrgnut prijavljena je u formularu na samom testiranju a klubu i klupskom liječniku nije bila nikakva namjera prikriti ili na bilo koji drugi način oštetiti igrača, zbog čega nije tražena analiza B uzorka. Da se radi o lijeku koji se nalazi u kategoriji S9 glukokortikoida, iz popisa zabranjenih sredstava odnosno da je Dexamethason, primijenjen parenteralno nedozvoljena supstanca, igrač nije bio upoznat kao nažalost niti klupski liječnik koji je terapiju provodio po preporuci neurologa. Svima je naime bilo najvažnije da su bolovi već nakon druge terapije bili znatno manji, a nakon kompletne terapije i u potpunoj regresiji te je i mogao odigrati utakmicu.

Stoga NK Istra 1961 izražava duboko žaljenje zbog nastale situacije te je uvjeren kako će stegovni postupak koji će uslijediti dokazati sve spomenute navode. Još jednom ponavljamo kako u ovom slučaju nije nikome bio cilj povećavanje igračkih sposobnosti Igora Čagalja primjenom nedozvoljenih sredstava, već isključivo terapijska svrha"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara