Dinamo ide u preoblikovanje, Mamić: Zovete nas prćijom, evo vam dionice Dinama pa kupujte

Dinamo ide u preoblikovanje, Mamić: Zovete nas prćijom, evo vam dionice Dinama pa kupujte

Foto: Index, Hina

GNK DINAMO ide u preoblikovanje! Izglasala je tako Skupština kluba na današnjoj sjednici, na kojoj je Zdravko Mamić otkrio financijski izvještaj za 2014. godinu, najavio preoblikovanje, a taj posao povjerio uredu Marijana Hanžekovića, moćnog odvjetnika i vlasnika EPH, koji je dugogodišnji član Dinamove skupštine.

>>> EPH i HDZ zajedno za Mamića: Preko novina svog odvjetnika ruši vrijednost Dinama da bi ga lakše kupio

Skupština je odlučila da Dinamo ponovo želi postati "dioničko društvo", što je već jednom bio, ali je na kraju završio u stečaju da bi 2004. godine bio ugašen. Udruga građana pod vodstvom Mamića i Barišića nastavila je poslovati i natjecati se u prvoj ligi. 

Kao razlog za preoblikovanje Mamić je naveo velike rashode (čak 211 milijuna kuna u prošloj godini), dok je istovremeno glavni (gotovo i jedini) izvor prihoda prodaja igrača. Iako se Mamić proteklih godina hvalio da je na čelu "najuspješnije hrvatske tvrtke", prošlu godnu Dinamo je završio sa više od 90 milijuna kuna minusa.

Dinamo ide u preoblikovanje zbog "ogromnih rashoda i Uefinog FFP-a"

"Treba nam novi iskorak, a to je preoblikovanje jer su rashodi ogromni, a i zbog fair-playja FIFA-e i UEFA-e koja udrugama građana tolerira 5 milijuna eura "minusa" tri godine u nizu, a kao d.d. čak 15 milijuna eura. Stalno nas je proziva da smo prćija, IO je predložio preoblikovanje. Nudimo na tržište Dinamove dionice, pa neka članovi i poduzetnici ulože u Dinamo".

Dinamo uprihodio 120,725 milijuna kuna, rashodi više od 211 milijuna

Skupština je počela slušanjem hrvatske himne, pojavilo se 67 od ukupno 80 članova. Predsjednik Dinama Mirko Barišić otvorio je Skupštinu. Marjan Hanžeković, zajedno s Barišićem i direktorom kluba Tomislavom Svetinom imenovan je u radno povjerenstvo Skupštine. U verifikacijskoj komisiji bili su Ivica Šparavec i Pernar.

"Draga obitelji Dinama, prije svega vas pozdravljam. Sretan sam da smo brojni, jer kad je obitelj na okupu onda može izvršiti i najteže zadatke", poručio je Zdravko Mamić na početku, pa se okrenuo brojkama.

"Prema Financijskom izvješću Dinamo je prihodovao 120 milijuna 725 tisuća kuna i 71 lipu. Rashodi iznose 211 milijuna 372 tisuće 783 kune."

 Prihodi GNK Dinamo u 2014.  Rashodi u 2014.  Manjak  Amortizacija
 120.725.071 kn  211.372.783 kn  90 674 712  36.101.366 


"Dinamo ima 90 674 712 kuna knjigovodstvenog manjka. Ovdje je bitno napomenuti da je ovdje i amortizacija, koja iznosi oko 36 milijuna kuna. Manjak će biti pokriven viškovima iz prethodnih godina. Na dan 31.12.2014. buduća potraživanja iznose 202 milijuna 425 tisuća kuna, a odnose se na rate transfera  Vrsaljka, Čopa, Halilovića, Jedvaja. Ovdje nije ušlo 90 milijuna kuna koje smo ostvarili prodajom Čopa i Brozovića, to ćemo knjižiti kako rate dospiju", napominje Mamić.

"Na dan 31.12. 2014. podmirili smo sve troškove, to je jako važno. Nemamo problem likvidnosti jer imamo novac iz zadržanih dobiti te budućih potraživanja. Klub posjeduje iznimnu potentnost u našim igračima. U prvoj ekipi danas imamo Pjecu s 20 godina, Šimunovića, Hanriqueza, Ćorića, Olma... To su igrači iz kadra prve momčadi, a ne kandidati za istu. Na tome temeljimo budućnost kluba kroz sportske kriterije, ali nažalost i egzistenciju jer živimo od prodaje. Prvi put u povijesti imamo i službenu Dinamo B momčad koja je u trećoj ligi", nastavlja Dinamov gazda.

"Cifre kakve naši igrači imaju u ugovorima, nemaju ni naši političari"

"Da bismo imali sadašnjost i budućnost, imamo 145 igrača pod ugovorom, 77 igrača na stipendijskom i 68 profesionalnih. Netko će reći, tko to može platiti. Može Dinamo jer je hrabar, pametan i vizionar. Neki misle da to neminovno ide u bankrot, ali zamislite koliko će ti igrači vrijediti u budućnosti. Sve razgovore s djecom vodim osobno ja, nema tog čovjeka koji to može tako kvalitetno napraviti kao ja, jer su roditelji napadnuti od europskog tržišta i cijelog svijeta. Naša je škola na glasu i napadaju nas menadžeri sa svih strana. Svaki naš mladić kojeg uspijemo nagovoriti da ovdje traži svoj put i postane čovjek i nogometaš, to je pravo čudo. Imamo 145 čuda. Nitko nije otišao osim Murića".

"Cifre kakve imaju u ugovorima nemaju ni naši političari. Nema više časti za Dinamov grb, danas je sve izazov. Dodao bih nešto i o sportskom rezultatu. Možemo tu govoriti o kontinuitetu. Imamo devet titula u nizu, za tri mjeseca slavimo "Decimu". Imamo devet nastupa u skupinama europskih natjercanja, ili LP ili EL. Nema kluba s takvim kontinuitetom. Svi klubovi imaju `up and down`, znate da klubovi nestaju iz Lige prvaka u drugu ili treću ligu".

Bratu Zokiju ocjena -4

"Mene osobno ovo ne zadovoljava, osvajanje lige i Kupa. Silno bih želio, možda me prebacila pamet, ali želio bih da budemo još jači u Europi. Sve ćemo učiniti da budemo europski bolji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ocjena sezone? Zoki je minus četiri, jer nisi izborio proljeće, a nešto novca smo i izgubili jer smo preko kvalifikacija ušli u skupinu gdje smo osvojili lijepih šest bodova".

"Da nema Dinama, ne bi bilo hrvatskog nogometa"

"Često se zanemaruje, da nema Dinama, ne bi bilo hrvatskog nogometa", rekao je Mamić i zaradio aplauz.

"Igrali smo u Italiji protiv Talijana 0:0. Nikada jedna momčad nije posramila jednu silu kao što je to učinila Hrvatska Italiji. Jedanaest igrača koji su tamo nastupili prošli su kroz Dinamo, a u reprezentaciji sa SP-a čak njih 18 prošlo je kroz Dinamo".

"Zar da se ispričamo jer smo najbolji? Neka nas protivnici kopiraju, barem bi trebali tako gledati na stvari. Jako je velika uloga Dinama u opstojnosti hrvatskog nogometa i rezultatima hrvatske reprezentacije... Izvozimo igrače, donosimo veliki novac Hrvatskoj, pa kupujemo hrvatske igrače kako bi hrvatski klubovi mogli preživjeti, dajemo svoje igrače koje smo školovali, posuđujemo ih drugim klubovima i još ih plaćamo, jer ih oni ne mogu platiti jer su siromašni. Optužuju nas da činimo hrvatsko prvenstvo neregularnim, ma zamislite!", rekao je Mamić.

Dinamo ide u preoblikovanje zbog "ogromnih rashoda i Uefinog FFP-a"

"Kao što vidite, prihodi su sve manji, a ciljevi sve veći. Upravo iz tog razloga je Uprava došla do zaključka da je potreban iskorak odnosno nova etapa, a to je preoblikovanje kluba. Prvo, uspješnim preoblikovanjem došao bi zdrav i svježi kapital u klub. Druga stvar je financijski fair play. To znači da klub koji posluje kao udruga građana, kao sada mi, može tri godine zaredom biti maksimalno 5 milijuna eura u minusu inače gubi dozvolu za natjecanje. Dioničko društvo gubi licencu tek na 15 milijuna eura duga. Nikada naša licenca nije došla u pitanje, čak smo ove godine dobili nagradu za savjesno poslovanje.

Iako smo mi napravili lavovski dio posla i sve ove godine bili odgovorni te smo klub u zadnjih 15 godina izvukli iz ozbiljnih problema sadašnjost nam to sve danas baš ne prizna. Stalno nas se destabilizira, "familijarna prćija" i slično... E pa dobro. Idemo u proces preoblikovanja pa ćemo, nadam se, ponuditi na tržište dionice Dinama i neka članovi, prijatelji i poduzetnici ulože u svoj Dinamo. Ako to uspije – imat ćemo mir, znati tko su dioničari, dobiti svježi kapital za razvoj i stabilnost kluba. Ako ne uspije mi smo u prošlih 15 godina pokazali da znamo čuvati naš Dinamo i radit ćemo to u budućnosti. Jednostavno nam nitko neće moći spočitavati da nisu dobili priliku", rekao je Mamić.

Izvješće Zdravka Mamića je prihvaćeno. Nitko nije imao primjedbi niti komentara, a na kraju je nagrađen pljeskom.

Hanžekovićev ured vodit će preoblikovanje Dinama

Nastavio je Tomislav Svetina objašnjavati postupak preoblikovanja kluba, a posebno je zanimljivo da bi preoblikovanje Dinama vodila Odvjetnička kuća Hanžeković i partneri.

"Za početak se radi procjena imovine, a to će raditi revizorska kuća. Prijedlog skupštine je da to odradi Pricewaterhouse, jedna od četiri najveće revizorske kuće na svijetu uz suradnju s jednog od najvećih odvjetničkih kuća u Hrvatskoj: Hanžeković i partneri. Nakon što se utvrdi vrijednost kreće se u postupak koji se sastoji od više krugova, a ukoliko se sve dionice prodaju u nekom od krugova sljedećih neće biti. Prvi krug se dionice nude jedinicama lokalne samouprave odnosno u ovom slučaju je to grad Zagreb. Drugi krug pravo kupnje dionice imaju svi članovi u jednakim omjerima. Treći krug imaju pravo kupiti oni članovi koji su upisali i uplatili dionice u drugom krugu razmjerno svojim uplatama u drugom krugu, a četvrti krug je onaj u kojemu svi koji imaju želje i ljubavi mogu kupiti dionice Dinama. U slučaju da se niti tada ne prodaju sve dionice postoji mogućnost da netko od vjerovnika svoje dugove pretvori u dionice što su koristili klubovi koji su imali velika dugovanja što kod nas nije slučaj. Postupak je vrlo transparentan i svatko tko ima pravo će moći kupiti dionice kluba"

"Napomenuo bih par tehničkih detalja. Dva su oblika, dragovoljno i obvezno preoblikovanje. Potrebno je utvrditi vrijednost imovine, odnosno vrijednost koja ide u preoblikovanje. Za tu vrstu potrebna je revizorska kuća. Prijedlog je da to odradi jedna od četiri najveće svjetske kuće, Dinamo to zaslužuje. Postupak se vodi pred MZOS koje poznaje određene rokove, postoji povjerenstvo i određena dinamika. Krenulo bi se u postupak prodaje dionica, odnosno u krugove prodaje", dodao je Svetina.

Uspije li Mamić u svojoj namjeri, Dinamo će drugi put u svojoj povijesti postati dioničko društvo. Prvi put je ugašen nakon stečaja zbog milijunskih dugovanja.

"Ako ne uspijemo, to znači da Bog i naši članovi žele da ostanemo udruga"

Reviziju Dinamovog poslovanja trebala bi preuzeti jedan od četiri najjača svjetska ureda, "Price, Waterhouse & co.".

Skupština Dinama je jednoglasno podržala odluku da se revizija povjeri spomenutoj kući, kao i da Hanžekovićev ured preuzme posao preoblikovanja GNK Dinamo sukladno Zakonu o sportu.

Mirko Barišić na kraju je poželio "sretan put" Dinamu, a Mamić je jasno poručio:

"Ako ne uspijemo, to znači da Bog i naši članovi žele da ostanemo udruga".
 

UOČI SKUPŠTINE

Podsjetimo, Ministarstvo sporta je klubu naložilo da sazove i održi Skupštinu do 28. veljače zbog usvajanja financijskih izvješća za 2014. godinu i usklađivanja Statuta kluba sa novim Zakonom o udrugama.

U Ministarstvu su podsjetili na prethodne događaje na relaciji MZOS i GNK Dinama naglasivši da je rješenjem Sportske inspekcije MZOS-a od 26. lipnja 2014. Građanskom nogometnom klubu Dinamo naloženo da u roku od 60 dana svim svojim članovima osigura uvid u opće i pojedinačne akte kluba i drugu relevantnu dokumentaciju neophodnu za obaviještenost o radu kluba, što kao obvezu treba propisati Statutom ili odlukom klupske uprave, a potom propiše način i uvjete izbora te prava i dužnosti povjerenika kluba. Dinamo je na rješenje reagirao tužbom Upravnom sudu, ali je odbijena. 

Uprava GNK Dinamo je 26. kolovoza 2014. donijela odluku o javnosti rada i dostavila je službi Sportske inspekcije te je 3. rujna 2014. zatražila produljenje roka za propisivanje uvjeta i izbora te prava i dužnosti povjerenika kluba, uz obrazloženje kako zbog korištenja godišnjih odmora nisu u zadanom roku uspjeli održati Skupštinu. Zanimljivo je da odluku o javnosti kluba nisu javno objavili, pa nije poznato na koji se način ista provodi. Vjerojatno kao i do sada, putem službenih stranica kluba, povjerenika kluba te pojedinačnih upita članova, na koje često ne stižu odgovori. 

Dinamo dvaput odgodio ispunjenje zahtjeva Sportske inspekcije zbog kvoruma i smanjenja troškova

Temeljem Zakona o upravnom postupku, čl. 140. Sportska inspekcija MZOS-a produžila je rješenjem od 8. rujna 2014. rok GNK Dinamu do 30. studenoga 2014., da bi 20. studenoga 2014. GNK Dinamo ponovio zahtjev za odgodu izvršenja dijela rješenja Sportske inspekcije, jer Skupština sazvana 24. studenog nije imala kvorum te je predložio da se Skupština, sukladno dosadašnjoj praksi, održi po završetku fiskalne godine, kako bi se izbjegli troškovi sazivanja Skupštine dva puta u relativno kratkom vremenskom periodu.

Služba Sportske inspekcije prihvatila je zahtjev i obrazloženje te je temeljem ZUP-a čl.140, 27. studenoga 2014. izdala rješenje kojim se rok za propisivanje načina i uvjeta izbora te prava i dužnosti povjerenika kluba produljuje do 28. veljače 2015., kad je održavanje Skupštine nužno radi usvajanja financijskih izvješća Kluba za 2014., kao i usklađivanje Statuta kluba s novim Zakonom o udrugama, koji je stupio na snagu 1. listopada 2014.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara