Dinamo ima financijskih problema?! Je li Mamić dobio kredit od 50 milijuna kuna na jamstvo transfera?

Foto: Hina 

>>> Index prenosi tekst u suradnji i cijelosti od Nogometplusa. 

NAJAVE odlaska iz Dinama, koje Zdravko Mamić ovih dana sipa kao iz rukava, možda ovaj put i nisu bez vraga. No, upitno je koliko se tu radi o želji da se pomogne klubu, "kojeg zbog Mamića žele uništiti", a koliko se zapravo radi o klasičnom ukrcavanju na spasilački čamac s broda kojem je pronađena rupa u trupu. Naime, nogometplus.net saznaje kako je Dinamo dignuo kredit kod jedne komercijalne banke, a kako bi pokrio svoje redovno financijsko poslovanje. Kredit je u iznosu većem od 50 milijuna kuna, a kao sredstvo osiguranja uzeti su zalozi na buduće transfere igrača Dinama.

Klub koji se već godinama busa u prsa uspjehom na poslovnom planu izgleda da ipak nije toliko solventan koliko se to u javnosti i kroz one Dinamu i Mamiću uvijek vjerne medijske djelatnike pokušalo prikazati. Više stručnjaka za financije ustvrdilo je za nogometplus kako ovakva situacija uopće nije iznenađujuća, jer Dinamo ima velike troškove redovnog poslovanja. Veliki broj igrača pod ugovorima, sudjelovanje u mjesečnim dohocima nogometaša iz suparničkih klubova HNL-a (formalne posudbe i suvlasništva), održavanje hladnog pogona, poveći broj zaposlenih, predstavljaju nemali financijski izdatak, a i priljev sredstava je u padu. Dinamo je de facto financijska sredstva do ove godine dobijao samo s tri izvora: Grad Zagreb, europska natjecanja i igrački transferi.

Ove sezone sve se zakompliciralo za klub iz Maksimirske ulice. Zbog rigoroznih pravila EU, Zagreb više ne može, tek tako, odvajati desetke milijuna kuna, a Nenad Bjelica s Austrijom Beč je spriječio ulazak Dinama u Ligu prvaka. Iako se poslovično naklonjeni mediji razbacuju velikim iznosima, prava je istina kako Dinamo nije ostvario niti jedan veliki transfer ove godine. Iznos koji je Barcelona platila Dinamu za Halilovića nije ni blizu, u javnosti spominjanih, deset milijuna eura. Godine velike potrošnje na ugovore i potpisivanja sumnjivih igrača koji ne bi odigrali niti minute za Dinamo, ali bi im kod raskida ugovora bila isplaćena velika odšteta, očigledno su završile. Kad se najave odlaska Zdravka Mamića pogledaju u tom kontekstu, onda se može razglabati o tome da on jednostavno možda ne želi biti više na čelu kluba koji nije tvornica novca.

Neke možda u tom pogledu čudi zašto je medijska mašinerija krenula u blaćanje inicijative nekolicine Dinamovih igrača koji se žele aktivnije uključiti u inicijativu Zajedno za Dinamo. Može se činiti kako bi to bilo idealno za sadašnje vodstvo - napuste klub koji više nije toliko solventan, prepuste ga drugima i neka se onda oni bakću s manjim iznosima novca.

No, ukoliko bi inicijativa Zajedno za Dinamo, podržana bivšim nogometašima, uspjela u svojoj nakani uvođenja demokracije u klub, odmah bi im postali dostupni i financijski dokumenti. Upitno je koliko bi i takva situacija odgovarala trenutnom vodstvu, jer bi se mogla postaviti i neka neugodna pitanja.

>>> Dinamov direktor Tomislav Svetina objasnio je proteklih dana gdje većinom odlazi novac koji Dinamo zaradi prodajom igrača; tvrdi da se njima isplaćuju plaće i uplaćuju doprinosi igračima te vodi briga o infrastrukturi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara