Dinamo ne bi mogao bez sudaca: Split ponovno oštećen na Maksimiru

Foto: Hina

DINAMO je u petak u petom kolu Prve HNL svladao Split 1:0 pogotkom Čopa, no nakon susreta Splitovci su imali razloga za pritužbe na suđenje, baš kao i nakon posljednjeg poraza kod Dinama. Sudac je ovaj put bio Domagoja Vučkov, a ovdje možete pročitati analizu njegovih odluka.

Index prenosi tekst u suradnji s portalom nogometplus.net. Članak donosimo u cijelosti:
 
"Sudac: Domagoj Vučkov (Rijeka) 
1. pomoćni: Siniša Premužaj (Varaždin) 
1. pomoćni: Robi Kezele (Rijeka) 
4. sudac: Marin Vidulin (Kanfanar) 
 
Delegat: Tomislav Gjajić (Kutjevo) 
Kontrolor: Miroslav Vitković (Vinkovci) 
 
2:11 Prilikom primanja lopte igraču Splita se lopta odbija u ruku i Vučkov označava prekršaj. Protivnik sam ovakvih prekršaja zbog igranja rukom gdje je vidljivo da nema namjere. Osim toga igrač ne ostvaruje nikakvu prednost zbog igranja rukom, niti sprječava protivnika u igri. 
 
7:51 Prekršaj Dujmovića (Split) za žuti karton. Vučkov ispravno pušta prednost i kasnije opravdano pokazuje žuti Dujmoviću. 
 
16:38 Opravdano pokazan žuti karton Sigaliju (Dinamo). 
 
18:55 Pinto (Dinamo) ispred pomoćnog suca Kezelea udara koljenom Rugaševića (Split). Kezele ne vidi ništa iako se radi o namjernom udaranju što ponovljena snimka lijepo pokazuje. 
 
22:44 Glavni sudac Vučkov oprašta Pivariću (Dinamo) žuti karton zbog prekršaja na Belleu (Split).
 
24:45 Šimuniću (Dinamo) se nakon klizećeg starta odbija lopta u ruku. Ne namjerno kao i u 3. minuti. Ovaj put to za Vučkova nije prekršaj iako se radi o istoj situaciji. Ovo je, kako sam već i pisao svoje osobno mišljenje o slučaju iz 3. minute, ispravna odluka, ali pokazuje da sudac nema isti kriterij prema ekipama. 
 
33:05 Brozović (Dinamo) prolazi bez žutog za prekršaj s leđa. Sudac Vučkov se nalazi 2 metra od mjesta događaja. 
 
37:10 Vučkov sad ne svira igranje rukom igrača Splita. Prvi problem je što je loše postavljen i smeta igračima Dinama u građenju napada. Kad je lopta krenula od centra trebao se izmaknuti prema aut liniji kako bi imao pregled igre ispred sebe i pomoćnika na drugom krilu. U momentu kad lopta pogađa igrača Splita u ruku, Vučkov je okrenut leđima. Ipak stavlja svirak u usta, ali odlučuje ne dosuditi prekršaj. I opet griješi. Razlika između ove situacije i dvije prethodne je ta što igrač Splita igranjem rukom sprječava razvoj napada Dinama. Vučkov je trebao dosuditi prekršaj za Dinamo, ali bez žutog kartone jer igranje rukom nije bilo namjerno. 
 
37:54 Šimunić (Dinamo) prolazi bez kartona nakon prekršaja na Rogu (Split) i reakcije na isti. Prekršaj u opasnoj situaciji i radi se o čistom žutom kartonu. Na usporenoj snimci se vidi manjak autoriteta kod Vučkova gdje sklanja pogled u stranu i ne gleda u Šimunića. Kvalitetan sudac u ovakvoj situaciji odmah pokazuje žuti karton kako bi svojom reakcijom smirio oštećenu ekipu i pokazao Šimuniću tko vodi utakmicu.
 
1:0 
 
45:44 Ne dosuđen očiti penal za Split. Sudac Vučkov u idealnoj poziciji, sve vidi i odlučuje da neće svirati povlačenje rukama igrača Splita. 
 
49:16 Opravdano pokazan žuti karton Čopu (Dinamo) zbog napucavanja lopte u prekidu. 
 
51:24 Vučkov ne svira prekršaj za Split na vrhu šesnaesterca i omogućuje Dinamu polu šansu. Opet ima idealnu poziciju i vidi udarac u nogu ali ništa. 
 
55:07 Vučkov upozorava Glumca (Split) da će mu za potezanje dosuditi kazneni udarac za Dinamo. Očito mu niti malo nije neugodno zbog situacije s kraja 1. poluvremena. 
 
57:45 Igrač Splita povlači rukama igrača Dinama i Vučkov svira prekršaj. Opravdano. I ovu situaciju možemo usporediti s ne dosuđenim penalom zbog shvaćanja kriterija suca. 
 
64:39 Brozović (Dinamo) drugi put prolazi bez žutog kartona. 
 
80:51 Soudani (Dinamo) pada u kaznenom prostoru Splita. Nema prekršaja i ispravna odluka Vučkova. 
 
Nažalost još jedna utakmica u kojoj je sudac svojom odlukama direktno utjecao na rezultat. Osim ne dosuđenog penala za Split Vučkov je Dinamu oprostio i 4 žuta kartona od čega 3 u prvom dijelu igre: Brozoviću, Pivariću i Šimuniću. Kako je i Sigali dobio žuti karton, 3 od 4 Dinamova obrambena igrača ušli bi u nastavak utakmice opterećeni kartonima što bitno utječe na igru. 
 
Zbog stanja u HNL-u ne mogu kazati da sam iznenađen što je Vidulin 4. sudac nakon katastrofalnog suđenja utakmice Lokomotiva – Hajduk prošlo kolo. Hoće li uopće biti kažnjen?"
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara