Do Eura bez kvalifikacija! Od 2018. kreće Uefina liga reprezentacija

Foto: Hina 

UEFA je u četvrtak na svom kongresu u Astani glasovala za uvođenje novog natjecanja: od 2018. startala bi Liga nacija u kojoj bi se natjecale nogometne reprezentacije, a najuspješnije momčadi s tog turnira bi osigurale nastup na europskom prvenstvu 2020.

Iako točan format natjecanja tek treba biti finaliziran, četiri mjesta na Euru 2020. bit će dodijeljena najboljim momčadima s tog novog natjecanja koje neće prolaziti normalan tijek kvalifikacija.

"Dvadeset momčadi će se na Euro 2020. - koje će se igrati u 13 različitih europskih gradova - plasirati kroz kvalifikacije", rekao je okupljenim sudionicima kongresa u Astani glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino.

"To ostavlja četiri mjesta koa će biti popunjena momčadima natjecateljicama Lige nacija koje nisu prošle kvalifikacije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvođenje novog natjecanja jednoglasno je podržalo svih 54 nogometnih saveza, sudionika kongresa. Svih 54 europske nogometne reprezentacije bit će podijeljene u četiri velike grupe prema koeficijentu s ljestvice FIFA-e, a utakmice Lige nacija bi se igrale od rujna do studenog 2018. godine.

Poznato je i da će se 12 najboljih reprezentacija natjecati u četiri skupine od po tri momčadi u diviziji A, a pobjednici skupina bi se plasirali na "final four" koji bi se igrao u lipnju 2019.

Također, rečeno je i da će svih 54 reprezentacija i dalje sudjelovati u tradicionalnim kvalifikacijama za EP 2020, a te će se utakmice igrati od ožujka do studenog 2019. Doigravanje za europsko prvenstvo održavalo bi se u ožujku 2020.

Predsjednik UEFA-e Michel Platini je kazao da će svaka od četiri divizije, uključujući i one najniže rangirane, slati po jednu reprezentaciju na EP 2020, a to bi pružilo priliku slabijim reprezentacijama poput Farskih Otoka, Gibraltara ili San Marina da nastupe na EP.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara