Englezi kreću u "rat": Pozvat će Europu da bojkotira SP i ustane protiv Putinove agresije

Englezi kreću u "rat": Pozvat će Europu da bojkotira SP i ustane protiv Putinove agresije

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Engleskog nogometnog saveza Greg Dyke pozvao je predsjednika UEFA-e Michela Platinija da ujedini Europu. Cilj je, kaže Dyke, da europske zemlje bojkotiraju Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

>>> Vodič za navijače: Kako bojkotirati SP i FIFA-u, a zadržati ljubav prema nogometu 

Nije tajna da su Englezi glasna opozicija Seppu Blatteru, ipak nešto manje učinkovitiji od Amerikanaca. S Otoka već dugo ratuju riječima. Dyke je u razgovoru za BBC Radio 5 iznio radikalnu ideju o kojoj će se, navodno, raspravljati na sastanku UEFA-e neposredno prije finala Lige prvaka u Berlinu. Plan je, dakle, da europske reprezentacije bojkotiraju Svjetsko prvenstvu u Rusiji koje se održava 2018. godine.

"Treba nam potpora 10 zemalja članica UEFA-e kako bismo ostvarili snažan utisak. Bez te potpore, sve ovo nema smisla", poručio je Dyke.

"Uz nas će sigurno stati Nizozemci i Nijemci, koji već neko vrijeme traže promjene".

O Blatteru se ne raspravlja samo u nogometnim krugovima Velike Britanije, već su angažirani i političari. Njihovi stavovi o vezi Blattera i Vladimira Putina unutar danas su udarne vijesti na naslovnicama. 

Andy Burnham, bivši ministar i glavni favorit za vođu Laburista kazao je da Engleska treba bojkotirati SP u Rusiji, jer smatra da netko morati ustati protiv korupcije u FIFI, ali ruske vojne agresije.

Za BBC je također dodao: "Dugo sam sumnjao da će se baš u Rusiji održati SP 2018. Sada vjerujem da postoji itekako dobar razlog da Engleska zauzme stav i da kaže - mi nećemo sudjelovati na idućem Svjetskom prvenstvu obzirom na strašno stanje u FIFA-i".

John Whittingdale, tajnik za kulturu, medije i sport također je zauzeo je čvrsto stajalište protiv SP-a u Rusiji.

"Ne treba isključiti ni jednu opciju, kada je riječ o bojkotu SP-a", rekao je. 

Dio Europe favorizira Blattera

Međutim, došlo je do raskola u UEFA-i po pitanju okršaja s Blatterom. Platini je izdao naredbu da sve europske zemlje glasuju protiv aktualnog predsjednika FIFA-e, odnosno za njegovog protukandidata Ali bin al-Husseina, ali Blatteru je, navodno, čak 18 europskih članica poklonilo glas na nedavno održanim izborima.

Daily Mail neslužbeno doznaje kako su, među ostalima, za Blattera glasali Francuzi, Finci, Turci, Ciprani, Španjolci i, naravno, Rusi.

"Ako je to istina, onda znači da je trećina Europe glasala za Blattera, što znači da će nekakav zajednički plan djelovanja biti teško donijeti. Moramo se uzdati na sponzore i tužitelje koji su nam onda jedina šansa da se istjera pravda", rekao je bivši predsjednik Engleskog nogometnog saveza David Bernstein.

Johansson: Dajte SP Engleskoj 

Bivši predsjednik UEFA-e Šveđanin Lennart Johansson izgubio je izbore od Blattera 1998. godine. U razgovoru sa švedskim novinarima kazao je da FIFA mora razmotriti domaćinstva Rusije i Katara.

"Čak je i Blatter rekao da odlazak na istok nije bila najbolja ideja. Trebali bi razmotriti Englesku, kolijevku nogometa, gdje SP nismo gledali od 1966. godine"  
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara