Englezi u čudu: Kako je moguće da jedna mala zemlja poput Belgije izrodi toliko prvoklasnih nogometaša

Foto: Getty images

SJAJNI rezultati Belgije pozorno se prate na Otoku. Tamošnji mediji pitaju se kako je samo moguće da jedna tako mala nacija uspjela izroditi toliko prvoklasnih igrača. List Independent utjecaj belgijski nogometaša na Premierligu naziva dramatično velikim. Tamo trenutno nastupa čak 13 belgijskih reprezentativaca.

Daily Mail je u jednom članku ključne nogometaše u momčadi izbornika Marca Wilmotsa nazvao "genijalnim Belgijancima". "Crveni Vragovi" su sila u usponu u međunarodnom nogometu, dodaje Independent. Kao argument navodi činjenicu da "sedam najboljih momčadi Premierlige ima po najmanje jednog ključnog igrača iz Belgije.

Vermaelen (FC Arsenal) i Kompany (Manchester City) u svojim su klubovima kapetani. Fellainijev transfer u ManU bio je drugi najskuplji ljetni posao Engleske. Benteke (Aston Villa) i Lukaku (FC Everton) u dosadašnjem tijeku sezone postigli su po četiri zgoditka.

Novinar Terreur pokušavao je objasniti uspjeh nacionalne vrste.

"Nakon katastrofalnog nastupa na domaćem prvenstvu Europe 2000. Belgijski nogometni savez je propisao način na koji mladi igrači trebaju trenirati. To je bilo uspješno. Osim toga mi sad profitiramo konačno i od našeg multikulturnog društva. Ti igrači su donijeli nove tehničke kvalitete", rekao je.

"Aktualni reprezentativci već duže vrijeme nastupaju zajedno, većinom su zajedno igrali i u omladinskim pogonima. A uspjehu doprinosi i odličan momčadski duh. Ključna uloga u integraciji igrača pripala je Kompanyju. On je lice ove belgijske generacije. Trener Wilmots hvali svog kapetana i način na koji on momčad drži "na okupu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara