"Filijala" odgovorila Hajduku: I vi gubite od Dinama, a smeta vam Lokomotiva

"Filijala" odgovorila Hajduku: I vi gubite od Dinama, a smeta vam Lokomotiva

Foto: NK Lokomotiva, Hina

NK LOKOMOTIVA oglasila se priopćenjem nakon jučerašnjeg sastanka čelnika HNS-a i vodstva Hajduka u Zagrebu, na kojem je splitski klub ponovo upozorio na status Lokomotive koja zbog odnosa s Dinamom narušava regularnost hrvatskog prvenstva posljednjih godina.

> Hajduk od HNS-a traži smjene Breznog i Vlajčevića

> "Slučajno" se rukovali Brbić i Šuker: HNS će o Lokomotivi raspraviti "prvom sljedećom prigodom"

O toj temi smo iscrpno pisali posljednjih mjeseci, ali i godina, a odnedavno je taj odnos kamen spoticanja između Zagreba i Splita, odnosno HNS-a i Hajduka. Splićani su jučer od Šukera i njegove vlade u HNS-u tražili da se konačno razjasni situacija oko kluba s Kajzerice i njegovog odnosa s hrvatskim prvakom. U međuvremenu, čini se kako Lokosi ovo proljeća čine sve kako ne bi izborili plasman u Europu iako su već imali osiguranu kartu za kvalifikacije Europa lige, što je pobudilo razne teorije koje uključuju i namještanje utakmica. Podsjetimo i da je Sportska inspekcija MZOS prije godinu dana tražila da se Lokomotivi poništi licenca iz 2009. godine kada je postala prvoligaš, a HNS je pravnim akrobacijama i protekom vremena taj postupak pomeo pod tepih.

Sada i iz Lokomotive traže da se konačno razjasne sve činjenice u ovom slučaju te prestanu sve, prema njima neosnovane, prozivke i optužbe.

Ni Hajduk ni Belupo ne mogu pobijediti Dinamo, ali smeta im Lokomotiva

Priopćenje NK Lokomotiva prenosimo u cjelosti:

"Na jučer održanom sastanku čelnika HNS-a i predstavnika HNK Hajduk, sudeći prema medijskim izvještajima, središnja tema, ponovo, po tko zna koji put, bila je NK Lokomotiva. Iako elementarna pristojnost nalaže da se bez predstavnika svih strana ne razgovara o onom kojeg nema, nitko, ni HNS, niti HNK Hajduk, nisu osjetili potrebu da na sastanak kojim dominira tema Lokomotive, pozovu predstavnike kluba koji je prošle godine proslavio stotu obljetnicu rada. U sportskom je svijetu nezapamćena haranga koju HNK Hajduk provodi nad našim klubom, medijski teror kojim, nažalost uspješno, ucjenjuje čak i službena tijela HNS-a da prihvaćaju i vode „razgovore o Lokomotivi“. Iako je potpuno jasno, te kroz bezbroj kontrola i inspekcija potvrđeno da NK Lokomotiva posluje zakonito, da u sportskom pogonu postupa sukladno svim pozitivnim propisima koje je donijela zajednička krovna organizacija, HNS, izjava predsjednika HNK Hajduk, Marina Brbića, da se mi „pokrivamo propisima“ i usporedba s „pokrivanjem“ progona Židova njemačkim rasnim zakonima, do te je mjere skandalozna da bi nadležna tijela HNS-a, prije svega, trebala preispitati s kim uopće razgovaraju i je li gospodinu Brbiću mjesto u sportu. Nažalost, gospodin Brbić javno se pohvalio svojom izjavom, pa nam je nejasno kako su predstavnici HNS-a nakon toga nastavili sastanak.

Između klubova NK Lokomotiva i GNK Dinamo postoji suradnja. Kao što postoji suradnja između GNK Dinamo i gotovo svih klubova Prve lige, ili kao što postoji, primjerice, suradnja između NK Lokomotiva i NK Lučko. Ona je regulirana propisima, zakonima. Propisi i zakoni ne služe za „pokrivanje“, već za poštivanje. To čini NK Lokomotiva. HNK Hajduk ima potpuno pravo tražiti promjenu propisa, ukoliko drže da nisu dobri, ali nema baš nikakvo pravo ultimativno zahtjevati izbacivanje NK Lokomotiva iz Prve lige. Niti HNS ima bilo kakvo pravo prihvatiti takve zahtjeve.

HNK Hajduk izvrgava ruglu rezultate NK Lokomotive protiv GNK Dinama u pet sezona koliko je NK Lokomotiva u prvoj ligi. Točno, mali klub iz Novog Zagreba, do sada je odigrao 17 utakmica protiv GNK Dinamo u Prvoj ligi i ima 16 poraza ( 9 sa samo pogotkom razlike ), i jedan neriješeni rezultat. Kako je bilo igrati te utakmice i s kolikim angažmanom GNK Dinamo igra upravo protiv NK Lokomotive, to znaju naši treneri i igrači.

No, u isto vrijeme, u tih istih pet sezona, veliki i slavni HNK Hajduk je odigrao 15 utakmica protiv GNK Dinama ( nećemo brojati poraz iz ove sezone kada veliki i slavni klub nije istrčao na teren ) i bilježi 9 poraza, pet neriješenih ishoda i samo jednu pobjedu. To što veliki i moćni gube protiv Dinama, to ih ne smeta, ali smeta ih Lokomotiva. Mnogo iskusniji ligaš, NK Slaven Belupo, u istom je razdoblju odigrao također 16 utakmica protiv Dinama i upisao 13 poraza i 3 neriješena ishoda. Nije li i to pomalo sumnjivo, gospodine Brbiću?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
NK Lokomotiva želi postati središnji nogometni klub Novog Zagreba, urbanog središta s više od 110.000 stanovnika. Vlastitim novcem uređujemo nogometni kamp na nekada zapuštenom zemljištu na Kajzerici, pripremamo se za gradnju stadiona. U nogometnoj školi NK Lokomotiva svakodnevno trenira preko 350 djece, u 14 dobnih kategorija. Ponosni smo na činjenicu da su kadeti Lokomotive drugi u prvenstvu Hrvatske i da su neki od njih već debitirali za prvu momčad.

"Mi primamo odbačenu hajdučku dicu"

S velikim smo zadovoljstvom proteklih godina u klub primali i hajdučku „dicu“, nažalost, najčešće odbačenu – Mate Maleš, Dinko Trebotić, Franko Andrijašević. Svi su oni prihvatili priliku i odužili se Lokomotivi koja je bila stepenica za oživljavanje i nastavak njihovih karijera.

HNK Hajduk, njihove igrače bilo kojeg uzrasta, NK Lokomotiva je uvijek dočekivala gostoljubivo i prijateljski, a na terenu smo pokušavali, i uspjevali, parirati jednom od najvećih hrvatskih klubova, sjajne i bogate prošlosti. Potezi aktualne uprave nisu dostojni te prošlosti i tradicije.

NK Lokomotiva izričito zahtjeva od HNS da ne prihvaća nikakve ultimatume, te da, ukoliko želi razgovarati o NK Lokomotiva, to ne čini bez nazočnosti ljudi iz NK Lokomotiva.

Iako je to bespredmetno, pozivamo još jednom sva tijela HNS (svoje su već učinile sportska, financijska i sve ostale državne kontrole ), da jednom zauvijek, a svakako prije početka nove sezone, donesu pravorijek o postupcima i sportskom radu NK Lokomotiva, da taj pravorijek objave javno i da „temu“ NK Lokomotiva skinu s dnevnog reda.

Pozivamo javno i HNK Hajduk, sve njihove prijatelje i navijače, da se založe za promjene pravila koja drže lošima. Vjerojatno će ih u tome podržati i NK Lokomotiva. No, budući da vrlo često čelnici Hajduka rabe rečenicu – „pustite nas da sami uredimo svoje dvorište“, a pritom neprekidno pokušavaju urediti tuđa, vrijeme je da i ta haranga prestane.

Ostajemo sportski suparnici, ali – ostavite se NK Lokomotive!", stoji u priopćenju kluba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara