Gibraltar u ždrijebu UEFA-inih kvalifikacija: Hoće li Španjolska bojkotirati europska natjecanja?

Foto: AFP

UEFA je prihvatila Gibraltar u privremeno članstvo do konačne odluke o njihovom zahtjevu da budu primljeni u punopravno članstvo krovne europske nogometne federacije.

Gibraltar će se tako naći u UEFA-inom ždrijebu kvalifikacijskih skupina za U-17 europsko prvenstvo koje se sljedećeg ljeta igra na Malti.

UEFA je odlučila u skladu s presudom Suda sportske arbitraže (CAS) dopustiti Gibraltaru da sudjeluje u njenim natjecanjima do konačne odluke koju će Izvršni odbor donijeti u svibnju.

Taj britanski teritorij pokušava se izboriti za samostalni status u UEFA-i kako bi mogao sudjelovati u europskim natjecanjima i dobivati pomoć i donacije FIFA-e i UEFA-e za pomoć razvoju nogometa. UEFA je odgodila odluku napominjući kako ta pokrajina ne zadovoljava uvjete potrebne za članstvo, a 2007. samo su tri od 52 člana Izvršnog odbora UEFA-e podržali ideju.

Najveći protivnik ulasku Gibraltara bila je Španjolska koja je čak zaprijetila bojkotom svih natjecanja u kojima bi se ta državica natjecala. Španjolci i dalje smatraju Gibraltar svojim povijesnim teritorijem i nadaju se da će UEFA na kraju odbiti prijedlog, a odlučeno je kako mlada "furija" sigurno neće igrati u istoj skupini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara