Goluža, Štimac i Primorac podržali Sportske igre mladih, potpredsjednik ruske Vlade novi ambasador Igara

POTPREDSJEDNIK Vlade Ruske Federacije Arkady Dvorkovich novi je ambasador Sportskih igara mladih. Na samom početku pojasnio je i zašto je postao ambasador Igara:

"Nisam ništa znao o ovoj manifestaciji do trenutka dok mi slavni dirigent Gergijev nije ispričao što su Igre mladih. Rekao mi je kako je i on ambasador i kako bi želio da se i ja priključim. Kad mi je to on rekao, morao sam prihvatiti i postati dio ove priče. Fascinira me brojka od 100.000 djece koje svake godine sudjeluju u ovoj manifestaciji koja im pruža šansu da baveći se sportom postanu bolji ljudi. Zato mi je velika čast da od danas i ja sudjelujem u tome", zaključio je.

Na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je tema bila ''Značaj Sportskih igara mladih kao alata za povezivanje djece i mladih kroz sport’’ govorili su mnogi prijatelji ove najveće Sportske amaterske manifestacije u Europi.

U ime Organizacijskog odbora SIM-a nazočne je pozdravio Predsjednik Zdravko Marić koji je rekao kako funkcija ambasadora nije samo promotivna titula jer svi imaju zadatak pomagati i promovirati Igre. Upravo stoga, posebnu zahvalnost izrazio je g. Dvorkovichu jer će njegov autoritet u tome zasigurno pomoći.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak naglasio je kako doista nema puno prilike na jednom mjestu oko jednog projekta susresti toliko različitih ljudi iz svih oblasti društvenog života. "Ovo je brend koji je Hrvatska dala Europi i regiji! U tome svi trebamo dati svoj doprinos".

Govornicima se pridružio i bivši koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek:

"Sretan sam što sam ovdje", rekao je: "sport je natjecanje koje zbližava ljude jer politika ne stvara uvijek kreativnu atmosferu, a sport upravo to čini. S ovog mjesta šaljemo divnu poruku nadolazećim Olimpijskim igrama o miru i prijateljstvu".

Iz Albanije, zemlje koja je nedavno izrazila želju za organizacijom Sportskih igara mladih u nekoliko svojih gradova, skupu je nazočio Erion Veliaj, Ministar socijalne politike i mladih Republike Albanije. Tom je prigodom duhovito ispričao  kako mu je Premijer njegove zemlje naglasio kako on kao bivši košarkaš šalje svog predstavnika, bivšeg nogometaša u Zagreb jer bi bilo nedopustivo da unatoč obvezama u Vladi ne bude na svečanosti Sportskih igara mladih.

Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić rekao je kako su Zdravko Marić i njegov tim napravili i sportski i gospodarski projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Približio si ljude iz jugoistoka Europe, a danas si to i prekoračio pozvavši Potpredsjednika Vlade Ruske federacije da bude novi ambasador Igara. Ja ti na tome čestitam", dodao je.

Na konferenciji je sudjelovao i bivši sportski direktor Real Madrida, proslavljeni nogometaš Predrag Mijatović:

"Od samog početka podržavam Sportske igre mladih i drago mi je što sam dio toga. Ovaj projekt smiruje i nas roditelje kad preko ljeta znamo da nam djeca u vrijeme školskih praznika kvalitetno provode vrijeme".

Na konferenciji su sudjelovali i drugi uzvanici iz javnog i sportskog života: Dragan Primorac, Dijana Pleština, Igor Štimac, Slavko Goluža, Tomislav Svetina, Božidar Jović, Mario Stanić i drugi.

Kako je novi ambasador SIM-a Arkady Dvorkovich ujedno i Predsjednik Ruske šahovske federacije, nakon skupa održano je nekoliko revijalnih mečeva između sudionika Sportskih igara mladih i uzvanika. Naime, šah je važan dio projekta  SIM-a koje ulažu mnogo napora u promoviraju istoga među mladim generacijama.  Kroz tri dobne kategorije u 2013. god. iz RH i BIH na Sportskim igrama mladih u šahu je sudjelovalo otprilike 3.000 natjecatelja, a sve skupa kroz svih 17 godina postojanja otprilike 20.000 natjecatelja. S obzirom na činjenicu da se svake godine broj natjecatelja SIM-a povećava te da se od iduće godine  ovaj projekt širi i na Republiku Srbiju, očekuje se porast broj djece i mladih u šahu na najmanje 5.000 sudionika.

Prve Sportske igre mladih organizirane su 1996. godine u Splitu, s ciljem da omoguće svim osnovcima i srednjoškolcima sudjelovanje u organiziranim sportskim natjecanjima i drugim besplatnim aktivnostima tijekom ljeta, kada imaju slobodnog vremena.

Druženje, sport i rekreacija pokazali su se kao najdjelotvornija alternativa svim mogućim negativnim čimbenicima današnjice. Stoga je program manifestacije dugoročno vezan uz promotivno-edukativnu akciju „Živimo život bez droge, jer droga oduzima život“.

Ova ideja je rasla i postala jedna od najvećih amaterskih sportskih manifestacija u ovom dijelu Europe. U 2013. godini dosegla je broj od 84.790 sudionika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara