Goluža objavio popis: Balić ne ide na SP u Španjolskoj!

Goluža objavio popis: Balić ne ide na SP u Španjolskoj!

Foto: AFP

IZBORNIK hrvatske rukometne reprezentacije, Slavko Goluža, objavio je popis reprezentativaca koji će konkurirati za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje se u siječnju od 11. do 27. igra u Španjolskoj. Najveće iznenađenje je to što Ivano Balić nije na širom spisku, a Goluža je nepozivanje Ivana pokušao objasniti riječima:

"Jer sam ja tako odlučio. Krećemo u pomlađivanje reprezentacije, a Ivano nije u dobroj formi i nije 100 posto spreman", poručio je Goluža, koji se zagrcnuo na novinarsko pitanje "jeste li nazvali Ivana i osobno mu objavili i objasnili svoju odluku".

Goluža nije mogao dobiti Balića da mu objasni svoju odluku

"Ovo je moja odluka da nema Balića. Rekli smo da ćemo poštedjeti neke igrače. Ja želim vidjeti kako će Vuković igrati, koliko može nositi ovu reprezentaciju i pomoći Duvnjaku. Balić nije u potpunosti otpisan. Ovo je isključivo zbog pomlađivanja. Nije to nikakav tsunami, to smo već nagovijestili", opravdavao se Goluža, koji se ipak dotaknuo činjenice da nije zvao Balića i pojasnio mu svoju odluku.

"Nismo se čuli, nisam ga mogao dobiti. Ali on neće ovo saznati iz novina, svjestan je da nije baš u natjecateljskom ritmu. Nije igrao protiv Kiela. Meni trebaju zdravi igrači, bez obzira na imena. Može se dogoditi da idem u Španjolsku s 15 igrača", rekao je Goluža.

Goluža je u nekoliko navrata istaknuo kako mu trebaju zdravi i spremni igrači, a zatim se pojadao kako su mu samo trojica igrača fit i u odličnoj formi.

"Nije baš bajna situacija s igračima. Pojedinci su ozlijeđeni, neki nisu u najboljoj formi. Vuković se diže iz utakmice u utakmicu. Duvnjak je imao povrijeđeno koljeno, a svi znamo da je Vori iscrpljen. Lacković 21. prosinca vadi šipku i počet će s treninzima. U ovom trenutku samo su Alilović, Čupić i Štrlek u dobroj formi", rekao je izbornik.

Inače, na pripreme odlazi 28 igrača, a Goluža je pripreme podijelio u dvije faze. U prvoj fazi trenirat će igrači iz Hrvatske (domaćeg prvenstva) i igrači koji su slobodni u tom periodu. Prvi dio priprema održat će se od 26. do 30. prosinca u Karlovcu, dok će se u drugoj fazi priključiti igrači iz Bundeslige. Početkom 2013. godine, točnije od 2. do 9. siječnja, trajat će drugi dio priprema u Umagu. Hrvatska će u tom periodu odigrati dvije prijateljske utakmice protiv Norveške - 6. i 7. siječnja. Prva će se igrati u Puli, a druga u Umagu. Goluža će u tom periodu odlučiti s koliko će igrača ići u Španjolsku na prvenstvo, a najavio je da će voditi sa sobom 16, eventualno 17 igrača.

Mađari i Španjolci najteži protivnici u grupi

"Novo takmičenje, novi motivi, a dana je sve manje", poetično će Goluža. "Nikad nismo imali manje dana za pripremu. Zašto to govorim? Zato što u dvije faze priprema ne mogu svi doći. Imat ćemo pet radnih dana da svi budemo na okupu i odigrat ćemo dvije prijateljske utakmice s Norveškom", rekao je Goluža, koji je prokomentirao skupinu u kojoj se Hrvatska nalazi na SP-u.

"Prve dvije utakmice imamo lakše protivnike (op.a. Australija i Alžir). Pred nama su teži izazovi tek u 3. i 5. kolu kada se sastajemo s Mađarima, odnosno Španjolcima", rekao je Goluža. Nadodajmo još kako će Hrvatska u 4. kolu igrati protiv Egipta, a sve utakmice se igraju u Caji Magica u Madridu.

Poraz nakon igranja po skupinama znači povratak kući

Hrvatska će tražiti plasman među četiri najbolje momčadi u skupini, koje zatim prolaze u drugi krug natjecanja. Međutim, SP u Španjolskoj donijelo je nekoliko promjena u samom sistemu natjecanja, pa su skupine u drugom krugu natjecanja otišle u ropotarnicu povijesti. IHF je odlučio da nakon skupine nastupa "knock-out" faza. Hrvatska se u šesnaestini finala križa sa skupinom C gdje se za prolazak dalje bore Srbija, Slovenija, Poljska, Južna Koreja, Bjelorusija i Saudijska Arabija. Hrvatska bi se tako, primjerice, ponovno mogla susresti sa Srbijom, a u slučaju poraza to bi ujedno bio i kraj natjecanja, dok bi pobjednik otišao dalje u četvrtfinale.

"Dobro je da se križamo s grupom di su Srbija, Bjelorusija, Koreja...novost je da se igra na ispadanje. Ta nam je utakmica najvažnija. 21.1. mi moramo biti u top formi. Planiram odmoriti neke pojedince na prvenstvu. Recimo, ove prve dvije utakmice na SP-u ne želim neke igrače toliko izraubati. Ključne su nam utakmice protiv Mađara, Egipta i Španjolske. Tu bismo svi trebali biti pod maksimalnim opterećenjem. Pokušat ćemo rotirati za sve najvažnije utakmice", rekao je Goluža.

Hrvatska će 2014. ugostiti najbolje europske rukometašice

Nakon Goluže, novinarima se obratio Silvio Njirić, inače direktor marketinga HRS-a, a sada u ulozi izvršnog direktora organizacije ženskog EP-a 2014. godine. Podsjećamo, Hrvatska će zajedno s Mađarima ugostiti najbolje europske rukometašice.

"Dvije će se skupine igrati u Hrvatskoj, dok će ostale dvije kvalifikacijske, dva polufinala i finale pripasti Mađarima", kratko je objasnio Njirić.

Širi popis igrača:

1. Mirko Alilović
2. Filip Ivić
3. Mate Šunjić
4. Ante Vukas
5. Marin Šego
6. Manuel Štrlek
7. Hrvoje Batinović
8. Lovro Šprem

Tekst se nastavlja ispod oglasa
9. Ivan Ninčević
10. Igor Vori
11. Željko Musa
12. Marino Marić
13. Ilija Brozović
14. Ivan Čupić
15. Zlatko Horvat
16. Jerko Matulić
17. Franjo Lelić
18. Jakov Gojun
19. Damir Bičanić
20. Drago Vuković
21. Domagoj Duvnjak
22. Marko Kopljar
23. Denis Buntić
24. Luka Stepančić
25. Josip Valčić
26. Stipe Mandalinić
27. Nikola Špelić
28. Blaženko Lacković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara