Goluža za Index konačno otvoreno o SP-u: Gotovina je bio šlag, a Balića sam želio ispoštovati!

Goluža za Index konačno otvoreno o SP-u: Gotovina je bio šlag, a Balića sam želio ispoštovati!

Foto: Index
Video: Damir Horvatović

NAKON DVOSATNOG razgovora sa Slavkom Golužom, bilo je teško probrati ono najvažnije. No, neke su se stvari iskristalizirale, makar ih on ne želi decidirano reći. Izbornik se brzo "prešaltao" na ulogu trenera Zagreba, s kojim protiv Minska igra za biti ili ne biti, ali dojmovi iz Španjolske su svježi. Neki su i nedorečeni. U priči oko Ivana Balića, istina je upravo u - sredini. Razgovarajući s Golužom, stekli smo dojam da je "Mozart" svoje odsvirao već u Švedskoj. U svojim idejama, izbornik ga nije vidio kao ključnu figuru, posebno kada je praktički bez njega pobijedio Francuze u Srbiji. Pa opet u Španjolskoj.

Balić je, jasno, osjetio. Razmišljao je i o radikalnijim potezima nego što je gašenje mobitela. Iznijeti svoju priču javno ili staviti ručnik preko glave? Odlučio se za ovo drugo. Jedna lijepa rukometna priča tako je završila vrlo tužno, i za Balića, i za HRS. Možda i najmanje za Golužu, koji je dobio Hrvatsku kakvu je želio.


"Ja sam želio ispoštovati Balića! Ivanu nitko ne može oduzeti što je napravio. Ja ću ponoviti - ovo je bila njegova odluka. Jako mi je drago da je došao na našu utakmicu, on je naš čovjek. Ali nitko od nas nije iznad reprezentacije"

Kad smo kod Švedske, Goluža rijetko spominje svoj debitantski nastup i SP s kojeg smo se vratili bez medalje.

"Sjećate li se vi Švedske, kada smo bili 16. momčad svijeta? Rekao sam tada javno kao kapetan, ne napadajte ove dečke, oni će nam za par godina donositi zlatne medalje. Demantirali su me već iduće godine u Portugalu i uzeli zlato, uz pomoć nas starijih, mene, Jovića, Valtera"

Goluža je dijelom sebe još uvijek na terenu. Mladi igrači koje je vodio na SP, puno su naučili,  no što je u Španjolskoj naučio Goluža? Što se dogodilo protiv Danske?

"Ne smatram da me Wilbek nadmudrio. Taj čovjek mi se naklonio u Londonu", nije nam dao za pravo, dok smo analizirali raspad u polufinalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da imam još puno toga za naučiti. Evo, baš čitam jednu knjigu, neću vam otkriti ime, ali pratim trendove"

Nadamo se da se knjiga ne zove Oluja.

"To ste vi rekli. Ja zaista nisam imao namjeru provocirati"

Kao što je rekao, Slavko izbornik ima još puno toga za naučiti. Znamo da se glasnogovornik silno trudio da obuzda izbornika u naletu patriotizma nakon utakmica. Poruka generala Gotovine u tome nije pomogla.

"Nisam to želi otkriti, ali što mogu, novinari su pitali mlađe dečke i oni su jednostavno rekli što se dogodilo. Bio je to poseban trenutak. Mi smo bili spremni za tu utakmicu i bez poruke. No, to je bio onaj šlag, osjetio sam to u svlačionici"

Posebnu pažnju u razgovoru s Golužom posvetili smo Francuskoj. Pogledajte video u kojem obrazlaže zašto je ta pobjeda "vrijedna zlata", iako tu nisu bili oni zlatni Francuzi...

<<< NAVEČER  pogledajte i ekskluzivni intervjue s najvećim nadama hrvatskog rukometa: Ivićem, Stepančićem, Mandalinićem i Špremom. Index ih predstavlja u svijetlu u kojem ih još niste vidjeli..

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara