Goran Vučević: Hajduk se nikad neće spuštati na najniži nivo samo da proda igrača

Goran Vučević: Hajduk se nikad neće spuštati na najniži nivo samo da proda igrača

Foto: Hina 

UNAZAD nekoliko godina Hrvatska je opet konkurentan izvoznik u Serie A. O specifičnostima talijanskog tržišta razgovarali smo s Goranom Vučevićem, tragom informacije da je u pregovore s Interom oko prodaje Tina Sušića opet "uklizala" Sevilla. Ništa manje specifični od talijanskih nogometnih trgovaca nisu novinari "specijalizirani" za mercato, obučeni da i oni "ukližu" ako se ukaže potreba. Koliko je ozbiljna mogućnost da Sevilla s jačom ponudom (Talijani pišu i do pet milijuna eura) "izbije" Inter s kojim je sportski direktor Hajduka, uz pratnju Mikija Rapaića kao treće zainteresirane strane, obavio prve razgovore u Milanu? 

"Jednostavno ne smijem izlaziti s detaljima, jer se u tom slučaju klubovi strašno ljute i može se narušiti dogovoreno. Mogu reći da postoji interes Intera te da naš igrač iznimno želi otići u Milano. Isto tako, nemamo nijednu službenu ponudu za Sušića. Na iglama smo i čekamo da vidimo kako će se stvari dalje odvijati", za Index će Vučević. 

Kakva iskustva ste donijeli sa sastanka u Milanu? 

"Donosim ugodna iskustva. Jako je dobro što puno naših igrača opet ide za Italiju. Hrvatski igrači ostavili su posljednjih godina zaista dobar dojam, i to je važno kada je o tržištu riječ, da igrač opravda ono za što je plaćen. Talijani iznimno cijene i uvažavaju naš nogomet. No, kriza je kod njih evidentna i zato se u Italiji sve češće realiziraju posudbe umjesto kompletnih transfera" 

"U Hrvatskoj bismo kupovali za 50 tisuća, a prodavali za pet milijuna eura. Nismo realni"

Intenzivna kriza, dugovanja koja Hajduk sanira tijekom godina... Koliko vam to kao direktoru otežava situaciju za pogađanje cijene? 

"Bilo bi bolje da je Hajduk u boljoj situaciji, naravno. Bilo bi nam lakše raditi da nismo na neki način orijentirani na prodaju igrača prije nego prođe jedan određen proces njihovog praćenja i sazrijevanja u klubu. Ja se ipak ponašam sasvim normalno u pregovorima s drugim klubovima i Hajduk se nikada neće spustiti na najniži nivo samo da bi prodao igrača. Ne bih rekao da prodajemo ispod cijene, već da u Hrvatskoj nismo realni Mi bismo najradije kupili igrača za 50 tisuća eura, a prodali za pet milijuna. Hajduk ima dobre igrače u omladinskom pogonu i ne bih nazvao stvari alarmantnima kako se to voli predstavljati. Radim za stabilan klub po mnogim pitanjima, ali on nije u financijskoj mogućnosti da kupi igrača koji košta. To je realnost, i ne samo Hajdukova"

No, u mogućnosti se stvoriti igrača za prodaju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odmah ću reći da ja nisam za prodaju mladih igrača, to uvijek ističem. No, tržište diktira. Halilović je otišao u Barcelonu, zar ne? Onaj tko šalje ponudu određuje prvu cijenu, to je također činjenica. Meni kao sportskim direktoru nije drago kada moramo prodavati, ali Hajduk nije moj, ja ne radim u svoje ime"

"Igre prodaju igrače, najbolje od Hajduka su Kalinić i Sušić"

Hoćete li zaraditi od odlaska Duje Čopa u Italiju, je li taj transfer kompletan?

"Ne bih ulazio u prodaju tuđih igrača. Ne želim ulaziti u to kako Dinamo radi i prodaje. U Hajduku imamo svoje ciljeve i svoj način funkcioniranja kluba kojeg ljudi očigledno vole"

Zadovoljni ste radom svoje skautske službe? 

"Organizacijski smo odlično posloženi. Ne bih bio tu da ne izgledamo kako treba. Treba biti uredan kada je riječ o radu skauta. Uvijek može bolje, ali zadovoljan sam kako funkcioniramo. Doveli smo na zanimljiva nova lica na Poljud, na njima je da dokažu da im možemo vjerovati"

Tko su vaši kapitalci za tržište?

"Dobre igre prodaju igrače, to je jasno kao dan. Zna se tko je ove sezone odigrao na višoj razini: prije svih Lovro Kalinić, koji je bio jedan od naših najboljih igrača. Naravno, Tino Sušić te Avdija Vršajević koji je donekle interesantan i jer bio na SP-u. No, tržištu su posebno zanimljivi mladi igrači, danas je trend takav, njih se prati od najmlađih dana. Riječ je obično o najvećim klubovima, zbog čega kod igrača i obitelji često dolazi do euforije. To nije dobro za mlade igrače, teške su to stvari"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara