Greenpeace našao opasne tvari u sportskoj opremi i loptama za SP u Brazilu: Ima ih i u Hrvatskoj!

Foto: Screenshot/Greenpeace

SPORTSKA oprema koju proizvode tri najpoznatije tvrtke na nogometnom tržištu sadrži opasne kemijske tvari, zaključak je najnovijeg istraživanja koju je proveo Greenpeace uoči Svjetskog prvenstva u Brazilu.

U priopćenju te međunarodne aktivističke organizacije navodi se kako su testirana 33 predmeta, uključujući kopačke, golmanske rukavice i službenu nogometnu loptu “Brazuca”, na niz kemijskih spojeva.

Analiza je pokazala da Adidasove kopačke “Predator” sadrže vrlo visoku razinu toksičnog PFC-a. "Predator" je imao najveću izmjerenu koncentraciju ionskih perfluorooktanskih kiselina (PFC), PFOA u od 14,5 mikrograma po kvadratnom metru – što je 14 puta više od ograničenja koje je postavio sam Adidas, stoji u priopćenju Greenpeacea.

“Tvrtke poput Adidasa opremaju najveće svjetske igrače i tvrde da podupiru i promiču ljepotu igre, ali naša ispitivanja pokazuju da pritom igraju prljavo. Dok njihova zarada u vrijeme Svjetskog prvenstva vrtoglavo raste, bilo bi u najmanju ruku fer da prestanu igrati prljavo,” izjavio je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

Neovisni laboratoriji pronašli su kemikalije poput perfluoriniranih spojeva (PFC), nonilfenol etoksilata (NPE), ftalata i dimetilformamida (DMF) u proizvodima svih triju kompanija kupljenim u nizu zemalja diljem svijeta, uključujući Hrvatsku. Takve štetne tvari iz njihovih proizvoda dospijevaju u okoliš i završavaju u hranidbenom lancu. Neke od njih mogući su uzročnik raka te mogu izazvati poremećaje hormonalnog i reproduktivnog sustava.
 

 
U 17 od 21 para kopački i u pola testiranih golmanskih rukavica pronađeni su  ionski PFC poput perfluorooktanskih kiselina (PFOA) štetnih za imunološki i reproduktivni sustav. Nakon Adidasove kopačke “Predator”, Nikeova kopačka “Tiempo” sadržavala je najveću količinu PFOA u iznosu od 5.93 mikrograma po m2. Par Adidasovih rukavica “Predator” također je sadržavao veću koncentraciju tog spoja. Službena lopta svjetskog prvenstva, Brazuka, imala je u sebi NPE, spoj koji kada dospije u okoliš toksično djeluje na ribe i druge organizme u vodi. NPE su pronađeni i u više od dvije trećine kopački te u polovici testiranih rukavica, što upućuje na vrlo raširenu upotrebu te kemikalije. 

Ftalati i dimetilformamidi (DMF) pronađeni su u svim testiranim kopačkama. DMF – koji se koristi kao otapalo u proizvodnji kopački – klasificiran je kao tvar opasna za reproduktivni sustav koja može biti štetna i u dodiru s kožom.

“Unatoč javnim obećanjima da će isključiti toksične spojeve iz proizvodnje, ni Nike ni Adidas ne rade dovoljno na smanjenju ovisnosti o toksinima. U ime igrača, navijača i ljudi koji su ugroženi zagađenjem vode, tražimo od njih da otkriju detalje o korištenju štetnih kemikalija i objave plan za isključivanje tih spojeva iz proizvodnje", zaključuje Tomić.

Od svog početka 2011. godine, Greenpeace je u svojoj kampanji Detox uvjerio 20 kompanija da do 2020. pristanu eliminirati štetne kemikalije iz proizvodnog procesa. Dok neke kompanije brzo i efikasno ispunjavaju preuzete obaveze, druge - poput Adidasa i Nikea - preskaču preuzete obaveze i zadovoljavaju se tek ponekom simboličnom gestom.

Karta 1: Mjesta gdje su uzeti uzorci za analizu, na kojima su pronađene opasne tvari

Karta 2: Mjesta gdje su proizvedeni proizvodi u kojima su pronađene opasne tvari

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara