HNS i MUP najavili nove mjere: Stadioni se moraju srediti ili će ih policija moći zatvoriti

HNS i MUP najavili nove mjere: Stadioni se moraju srediti ili će ih policija moći zatvoriti

Foto: Hina; Index
Video: Dario Dalmacija/Index

U SJEDIŠTU Hrvatskog nogometnog saveza danas je održan Okrugli stol pod nazivom "Stadionska infrastruktura i poslovi sigurnosti" na kojem su sudjelovali najviši predstavnici HNS-a, Ravnateljstva MUP-a, predstavnici Udruge prvoligaša, predstavnici klubova Prve lige, te klubova prijavljenih za licencu za Prvu ligu, kao i predstavnici gradova/vlasnika stadiona.

Glavna tema bila je stanje sigurnosti na stadionima Prve HNL i provedba Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, kao i postupak licenciranja. Najvažniji zaključak je da će se od sezone 2015/16. primjenjivati rigoroznije mjere za dobivanje licenci, posebice vezane uz sigurnost - uvođenje video nadzora, te brojača ulaznica.

Policija dobiva ovlast zabraniti javno okupljanje na stadionu

Zanimljivo, MUP će imati ovlasti uskratiti klubovima dozvolu za javno okupljanje ukoliko se ne ispune svi zadani sigurnosni uvjeti te se u takvim situacijama nogometne utakmice mogu odigravati bez prisutnosti gledatelja. Ministarstvo unutarnjih poslova će u okviru svojih nadležnosti poduzimati mjere u odnosu na one vlasnike stadiona i klubove koji ne ispunjavaju zakonske obveze, te će sukladno pojedinim prosudbama razmotriti i poduzimati druge mjere kao što su smanjenje kapaciteta, odnosno zatvaranje dijela tribine što smo već mogli vidjeti na europskim, ali i hrvatskim stadionima.

Šuker: Treba li poginuti policajac da se nešto promijeni?

"Želja HNS-a je da s Vladom RH i gradovima poboljša sportsku infrastrukturu i ispuni zakonske obveze. Siguran sam da će kvalitetniji stadioni, bolja organizacija nogometnih natjecanja i zajednička odgovornost vlasnika stadiona i klubova dovesti do boljeg ponašanja na nogometnim utakmicama," kazao je predsjednik HNS-a Davor Šuker dodavši dramatično:

"Treba li poginuti neki policajac pa da se nešto promijeni?".

Izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović naglasio je kako je to bio vrlo kvalitetan i hvalevrijedan sastanak.

"Svima je jasno da je kucnuo čas da više nema odgoda i oprosta. Red mora biti uveden. Ne uvode se nikakve nove mjere, nego se traži principijelna primjena zakona", rekao je Vrbanović dodavši: "Mi već danas imamo obvezu kontrole ulaza i personalizacije ulaznica. Svatko tko kupi ulaznicu treba sjediti na svome mjestu, ponašati se sukladno zakonu i onda nikakvih problema nema. Žalosno je da gradovi i klubovi nemaju sredstava za poboljšanje komfora na stadionima, i mi njih ne možemo na to prisiliti. Međutim, ovo je prvi korak prema uvođenju sigurnosti", dodao je Vrbanović.

Šuker je dodao:

"Želimo pomoći svima, želimo napraviti zajedničko ulaganje, a sve što se radi u Europskoj uniji, mora se raditi i u Hrvatskoj. Ne želimo biti svrstavani u grupu s Turskom, Srbijom, Poljskom... Ovo su preduvjeti da napravimo kuću s pravim temeljima", rekao je.

Ostojić brani Zakon i postupanje prema navijačima koji ne sjede na svom mjestu

Okruglom je stolu nazočio i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić koji se složio sa Šukerom i Vrbanovićem.

"Vjerujem da svi koji su bili ovdje dijele isto mišljenje, da se kroz poštovanje zakona i kvalitetnu infrastrukturu može postići bolja sigurnost za one koji zaslužuju imati pravo slobodno navijati za svoje klubove, a da pritom ne budu ugroženi od onih čija je namjera iskazivati nasilničko ponašanje i ugrožavati sport. Nužnost postupanja policije jasan je znak da nisu poduzete one mjere koje pripadaju organizatorima sportskog natjecanja", kazao je Ostojić dodavši kako su predugo trajala odgađanja raznih situacija.

"Danas su određeni rokovi, odgoda više neće biti. Vlada RH itekako je zainteresirana da se poštuje Zakon o sprječavanju nereda, niti dopusti diskriminacija ili neprihvatljivo ponašanje. Interes je i HNS-a i MUP-a da imamo atmosferu kao na drugim europskim stadionima, s tisućama ljudi. Branim postupanje policije koja postupa po zakonu i tražim da se osobe koje su počinile prekršaje sankcioniraju", naglasio je ministar Ostojić braneći tako postupanje policije nakon jučerašnje utakmice finala Kupa na Maksimiru, gdje su redari i policija postupali prema osobama zbog stajanja na pogrešnom mjestu koje im nije pisalo na ulaznici.

"U drugim zemljama je na sportskim natjecanjima jedan policajac na 5-6 zaštitara, a kod nas je odnos 1 na 1. To je neprihvatljivo i zbog samih troškova", dodaje ministar Ostojić.

Zaključci okruglog stola:

Postojeće stanje stadionske infrastrukture loše utječe na ukupno stanje zaštite i sigurnosti na nogometnim utakmicama. Poboljšanje i modernizacija stadiona preduvjet su za stvaranje ugodnije i poželjnije atmosfere na nogometnim priredbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Ministarstvo unutarnjih poslova će u okviru svojih nadležnosti poduzimati mjere u odnosu na one vlasnike stadiona i klubove koji ne ispunjavaju zakonske obveze, te će sukladno pojedinim prosudbama razmotriti i poduzimati druge mjere kao što su skraćenje kapaciteta. Pored toga, Ministarstvo unutarnjih poslova će izdavati rješenja o zabrani javnog okupljanja ako poduzete mjere sigurnosti od strane organizatora nisu u skladu sa sigurnosnom prosudbom te se u takvim situacijama nogometne utakmice mogu odigravati bez prisutnosti gledatelja.

2. Hrvatski nogometni savez će za natjecateljsku 2015/16. godinu:

a) U Prosudbi sigurnosti uvesti nove elemente za provjeru koji se odnose na:

- Kontrolnu prostoriju na stadionu;
- Sustav video nadzora, odnosno televizijskog nadgledanja – sustav zatvorenog kruga;
- Sustav uređaja za kontrolu ulaska i nadgledanje ulaska gledatelja.

b) U sustavu licenciranja klubova kriterij koji se odnosi na sustave uređaja za kontrolu ulaska i nadgledanje ulaska gledatelja promijenit će u stupanj „A“ čije je ispunjenje obvezno za dobivanje UEFA licence i Licence za Prvu HNL.

3. Klubovi i vlasnici stadiona će bez odlaganja poduzeti mjere za poboljšanje standarda i instalaciju potrebne opreme i uređaja na stadionima – sustav video nadzora i elektronske kontrole ulaska gledatelja (brojači-čitači ulaznica), te će o tome odmah obavijestiti Hrvatski nogometni savez i nadležne policijske uprave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara