HNS sazvao izvanrednu presicu: FIFA i UEFA poslali priopćenje o uplitanju Vlade u rad HNS-a!

Foto: Index

FIFA će 17. ožujka 2014. razmatrati situaciju u hrvatskom nogometu i uplitanje Vlade u rad HNS-a, objavljeno je na izvanrednoj konferenciji za medije Hrvatskog nogometnog saveza.

Ranije su FIFA i UEFA poslali priopćenje, koje potpisuju glavni tajnici Fife i Uefe, Jérôme Valcke i Gianni Infantino o uplitanju Vlade u rad HNS-a. Problem je Sportska inspekcija...

"Vlada je napravila tešku pogrešku jer je intervenirala u postupak licenciranja", poručio je Damir Vrbanović.

"Ne očekujem nikakve teške posljedice po HNS ili hrvatski nogomet. Ministarstvo je napravilo svoje, a ako izgubimo upravni spor, jer smo se žalili, to neće utjecati na iduću sezonu zato što licenca vrijedi jednu sezonu. Tako klub koji je nema sad, može je imati sljedeće sezone, kada stekne uvjete. Uvjereni smo da je HNS ispravno dodijelio licence klubovima koje se sad osporavaju", rekao je Vrbanović i dodao kako su pismo UEFA-e i FIFA-e proslijedili Ministarstvu znanosti i sporta.

O kampu na Sveticama...

"HNS je od Grada na natječaju dobio koncesiju za Svetice. Neće se srljati s radovima jer još trebamo dobiti lokacijsku i građevinsku dozvolu. Očekujemo da bi s radovima moglo početi krajem ove godine", izjavio je Vrbanović i dodao:

"Atletičari će dobiti maksimum prostora, a građani rekreativci imat će prostor uz sam rub kampa."

"Neumjesna uplitanja Vlade moraju prestati!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovani Predsjedniče,

Obraćamo Vam se u svezi prije navedene teme i potvrđujemo primitak vašeg pisma od 27.veljače 2014.godine, čijem smo sadržaju posvetili punu pažnju.

Prvo i najvažnije, željeli bismo Vas podsjetiti da svi Fifini i Uefini savezi članovi moraju svoje poslove voditi neovisno i bez ikakvog utjecaja bilo koje treće strane a kako je jasno propisano u člancima 13. i 17. Statuta FIFA-e, kao i članku 7. Statuta UEFA-e.

Posebice, primijetili smo da bi rješenje Sportske inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta moglo izravno utjecati, između ostalog, na ključna pitanja, kao što su Statut Hrvatskog nogometnog saveza, natjecanja i mandat izabranih službenih osoba.

U svezi s time, željeli bismo primiti neka pojašnjenja što se tiče točnog učinka koji bi čl. 46 st. 5 Zakona o sportu, a na kojem Sportska inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta temelji svoje radnje mogao imati na Statut Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Nadalje, u vašem se pismu navodi da bi Rješenje Sportske inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta moglo imati značajne posljedice za sustav licenciranja klubova HNS-a. Po ovom pitanju, FIFA i UEFA moraju jasno naglasiti da u skladu s pravilnicima o licenciranju klubova FIFA-e i UEFA-e nadležnosti povezane s licenciranjem klubova pripadaju isključivo HNS-u i niti jednoj drugoj vanjskoj strani.

Na kraju, u pogledu novčanih kazni koje se izriču zakonskim zastupnicima HNS-a te ih time potencijalno sprječavaju od obavljanja njihovih zadaća, FIFA i UEFA zajedno smatraju da je od ključnog značaja da niti jedna radnja od strane vlade ne smije nikada utjecati ili ugroziti položaj propisno izabranih službenih osoba.

U ovim okolnostima, FIFA i UEFA žurno zahtijevaju da HNS započne postupke s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske na način da prije spomenuta neumjesna uplitanja odmah prestanu. Molimo da primite znanju da će situacija u HNS-u biti na dnevnom redu predstojeće sjednice Fifine komisije saveza članova koja će se održati 17. ožujka 2014. radi razmatranja i moguće odluke.

S poštovanjem,

Jérôme Valcke (Glavni tajnik, FIFA)
Gianni Infantino (Glavni tajnik, UEFA)"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara