Hommage obitelji Kostelić u Sočiju

Foto: Guliver Images/Getty Images

NA DAN slalomske trke u Sočiju, najvažnijeg skijaškog finala, Eurosport je na naslovnicu istaknuo veliki tekst o Ivici Kosteliću. Najbolji slalomaš svijeta, kako ga naziva obiteljski prodigy - sestra Janica, dobio je zasluženi hommage uoči posljednje olimpijske utrke u svojoj karijeri. "On je jedini sportaš s tri uzastopne medalje na olimpijskim igrama u istoj disciplini", istaknuo je Eurosport bitnu stavku karijere koju nije nimalo lako pretvoriti u riječi.

> Francuzi i Šveđani zgroženi: Ante Kostelić je nesposoban, ovo je bilo bolesno i idiotski od njega!

> Sramotan ispad švedskog skijaša! Myhrer: Ante Kostelić je jebeni idiot!

 
Mnogi će ovih dana to pokušavati, no sve će se svoditi na emotivne epove o pomalo neprilagođenom momku koji je odgojen na glečerima i radikalnoj Gipsovoj biblioteci, s jednim koljenom jurio obiteljski san. Pobrojat će se njegova impresivna statistika i vitrina odličja u Gračanima, neki će HTV-ov urednik vjerojatno snimiti još jedan potresni dokumentarac, a javnost će zabavljati pogađanjem broja utrka koje će do kraja karijere završiti Domagoj Šamšal. Jednostavno nitko neće napraviti bolji hommage od onog koji su Kostelići sami sami napisali u Sočiju. Ivica medaljom, a Gips obračunom po kojoj će ga svjetsko skijanje zavijek pamtiti.

"Na kraju su Gipsov ubojit vrtuljak svladali upravo oni najkompletniji"

Ne zaboravite da je to bila i njegova posljednja obiteljska trka i svatko tko ga poznaje, znao je što može očekivati. Staza koju je postavio bila je njegov oproštajni performans, protest protiv skijaške industrijske revolucije i svjetskih moćnika koji mu godinama mjere svaki kolac dok postavlja staze. Slalomi kakve on postavlja nisu rijetkost, već čisti izuzetak Svjetskog kupa, i to je smjer koji će biti teško promijeniti. No, Gips je do kraja ostao vjeran svojoj filozofiji. Nazvati ga zbog toga idiotom, vrlo je nezrelo od Andrea Myhrera. Nazvati ga luđakom - o tome bi se dalo razgovarati, s više polazišta. Svakako i s onog da je vlasnik deset olimpijskih medalja. Najbliži smo zaključku kojeg je izrekao Slaviša Weiner nakon utrke: "Njegov slalom bio je u skladu s pravilima i tu je svakoj priči kraj. On ima potpuno pravo postaviti stazu kakvu želi. Da kojim slučajem Austrijanci nisu bili na postolju, to bi bila druga priča"

Na kraju su Gipsov ubojit vrtuljak svladali upravo oni najkompletniji, a najbolje od svih Ivičin vršnjak Mario Matt. Ispod bijesne maske Ivica je dobro skrio kako je i zašto njemu pobjeglo zlato u Sočiju. Rezervirao ga je još na početku karijere, ali ona se razvila tako, da se to zlato na kraju čini precijenjenim.

> Kostelić puknuo: Ovo nije slalom, nego školski kup! Dečki, naučite se šaltati

> Oni koji su preživjeli Gipsovu stazu, pričat će: Mario Matt olimpijski pobjednik u slalomu!

> Janica odgovorila bezobraznim Šveđanima: Morate malo više koristiti svoj mozak, sami ste krivi

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara