Hrvatska najuspješnija nacija u jedrenju! Pet medalja u jednom danu, zlato i za disk!

Foto: Getty Images / Guliver Image

SJAJAN dan za hrvatske sportaše na Mediteranskim igrama.

Osmog dana natjecanja osvojili su četiri zlatne i jednu srebrnu medalju, čime su se popeli na 9. mjesto na ljestvici odličja.

Zlato su već jučer, prije zadnjeg plova, osigurali Tina Mihelić u klasi Laser Radial i Tonći Stipanović u klasi Laser. Danas su im se pridružili Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470, dok su Enia Ninčević i Romana Župan u istoj klasi osvojile srebro.

Zlatnu medalju osvojio je i atletičar Martin Marić. U trećem od šest pokušaja bacio je disk 61.46 metara. Postolje je dijelio s Turčinom Olgundenizom koji je ostvario isti rezultat. Snježana Pejčić, brončana olimpijka iz Pekinga, u finalu puške trostav 50 m zauzela je peto mjesto s rezultatom 421.4.

Boćari Iva Vlahek i Leo Brnić pojedinačno su u brzinskom izbijanju izborili plasman u sutrašnje polufinale. Vlahek je pododila 30 od 41 izbačaja, a Brnić 39 od 49.

U turniru badmintona Zvonimir Hölbling i Zvonimir Đurinjak u paru su pobijedili talijanski dvojac Modavio/Battaglino sa 2:0 i izravno se s tri pobjede plasirali u polufinale. Đurkinjak je pobijedio Turčina Lalea 2:0 i time ušao u četvrtinu finala. Hölbling je pobijedio Grka Xanthoua sa 2:0, ali ie u susretu osmine finala izgubio od Turčina Lale 0:2 te nije ušao u četvrtinu finala.

Hrvatski su rukometaši u zadnjem kolu B skupine pobijedili Grčku s rezultatom 28:24.

Hrvatska je najuspješnija nacija  jedrenja

Razveselili su nas jedriličari, uzeli su danas ukupno četiri medalje od čega čak tri zlatne!
Nikad dosad hrvatsko jedrenje nije imalo zlato na Mediteranskim igrama. Nikad nismo imali četiri odličja. Nikad nismo bili najuspješnija nacija u jedrenju na MI. Sve to napravila je ovoga puta naša reprezentacija. Malo je reći da je cilj postignut.

"Jako smo zadovoljni. Očekivali smo naravno da ćemo u Mersinu jedriti za odličja, ali ovakvo slavlje, pobjede u skoro svim disciplinama...mogli smo se nadati, ali nismo mogli staviti ruku u vatru. Mediteranske igre su vrlo specifična regata, male su flote, uvijek je tijesno i napeto, zahtijevno i psihički"

Tako je bilo i ovoga puta, ali naši jedriličari su pokazali zrelost, mirnu glavu i ruku, pokazali su da su zreli za ovakve pritiske. Četiri odličja, tri zlata, najuspješnija nacija..zaista, visoko dignute glave se vraćamo kući iz Mersina", kazao je izbornik Edo Fantela.

I dok su Tonči Stipanović i Tina Mihelić još jučer osigurali zlatne medalje, u dvojcima je bilo značajno napetije, naročito u muškoj konkurenciji, gdje su Šime Fantela i Igor Marenić mogli biti i četvrti u nekim kombinacijama. Međutim, oni su posao odradili upravo onako kako smo od njih to i navikli vidjeti. Odjedrili su taktički zahtijevnu regatu, ušli peti u cilj, mjesto iza Grka Mantisa i Kagialisa, što im je bilo taman dovoljno da uzmu zlato, s istim brojem bodova kao Grci, ali s boljim prosjekom ulaza u pojedinačnim plovovima.

"Polovicu plova smo bili ispred Grka, kontrolirali smo situaciju, međutim u jednom trenutku smo se razdvojili, Mantis i Kagialis su nas uspjeli proći, a napadala nas je i druga grčka posada, odnosno morali smo paziti i na Francuze i Talijane, koji su također mogli do zlata. U svim tim kombinacijama ostali smo hladne glave, zadržali se jedno mjesto iza glavnih protivnika, što smo znali da nam donosi zlato. Bilo je napeto, ali zar može nekako drugačije kad smo mi u pitanju?", nasmijao se Šime Fantela.

Odlično su zadnji plov odjedrile i Enia Ninčević i Romana Župan, koje su tako zadržale drugo mjesto među ženskim dvojcima i prvi put stale na pobjedničko postolje Mediteranskih igara, na drugu stepenicu.

"Presretne smo, jedan od naših najboljih rezultata dosad, nadamo se tek prva medalja na natjecanjima ove razine, puno toga nas još čeka, još puno teškog rada da dođemo u vrh ženske flote klase 470, ali ovakvi rezultati su motiv da nastavimo dalje, da nam ništa ne bude teško – širokog osmijeha rekla je Enia Ninčević.

Hrvatska jedriličarska reprezentacija se vraća u Hrvatsku u subotu 29. lipnja, u jutarnjim satima slijeću u Zagreb, do 12 sati bi trebali biti u svojim matičnim gradovima, u Splitu i Zadru.

Jedriličari su berbom medalja gurnuli Hrvatsku do desetog mjesta ukupnm poretka po broju osvojenih medalja. Osvojeno je šest zlatnih, pet srebrnih i šest brončanih medalja. Najuspješniji su Talijani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara