Hrvatska usred brazilskog kaosa: Kako dovršiti stadion u 30 dana?

Foto: Guliver Image/Getty Images

ZA mjesec dana, točnije 12. lipnja, s centra travnjaka Corinthians Arene u Sao Paulu Hrvatska i Brazil krenut će u pohod na Svjetski kup. Tako bi barem trebalo biti, ali 30 dana do utakmice otvaranja stadion na kojem bi se ona trebala odigrati još nije dovršen.

Situacija je kritična. Radnici su pod pritiskom rokova dodali gas, pa su zabilježeni novi smrtni slučajevi na gradilištima prometnica, nogometne i popratne infrastrukture. FIFA je od prvotnih opomena prešla na smirivanje javnosti i uvjeravanje da će sve biti gotovo na vrijeme, no u najboljem slučaju radovi će biti završeni u posljednji tren. I to ako... Podsjetimo, rok za dovršetak radova bio je prošli prosinac.

U nedjelju bi se trebala održati posljednja provjera stadiona, ali dio tribina još uvijek nije do kraja sređen te su dijelovi stadiona bili zatvoreni i proteklih tjedana tijekom premijernih utakmica brazilskog Corinthiansa na novom stadionu.

Za nadolazeću utakmicu 18. svibnja između Corinthiansa i Figueirensea domaćin je u prodaju pustio manje od 40 tisuća ulaznica, bez znanja o tome koliko će mjesta zapravo biti na tribinama. Pun kapacitet je 69 tisuća, koliko bi ih trebalo biti za samo mjesec dana. Domaćin SP-a uvjerava kako će sve biti spremno već do posljednjeg testa sljedećeg vikenda.

Drugi su oprezniji. Očekuje se da će do posljednjih sati pred utakmicu trajati završni radovi, što bi usred navijačke vreve i prometnih gužvi pred otvaranje SP-a moglo dovesti do velikih problema, prije svega sigurnosnih.

Do sada su, osim s tribinama i zatvorenim dijelovima nedovršene Arene, organizatori imali problema s pucanjem internetskih veza, iz stropova vise žice i kablovi, a krov još uvijek nije dovršen. Razočarani će biti i oni koji dođu pred stadion očekujući prekrasno novo zdanje jer će prilazi, s novim fontanama i uređenim krajobrazom biti završeni tek krajem godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara