I izbornik Burkine Faso nekad je namještao utakmice: "Upletene su najveće svjetske zvijezde"

I izbornik Burkine Faso nekad je namještao utakmice: "Upletene su najveće svjetske zvijezde"

Foto: AFP

PAUL PUT sinoć je ostvario fantastičan uspjeh na klupi Burkine Faso. U polufinalu Afričkog kupa nacija na penale su izbacili Ganu i osigurali okršaj s Nigerijom za, nadaju se, prvi naslov u povijesti.

> Burkina Faso i Nigerija za naslov prvaka Afrike: Gana ispala na penale!

> Najveći skandal do sada: Istražuje se 380 utakmica, u Engleskoj namješten susret Lige prvaka!

Slavljeničko raspoloženje pomoglo je belgijskom stručnjaku zaboraviti na težak put do uspjeha nakon što mu je karijeru unazadila suspenzija iz nogometa zbog namještanja utakmica. U jeku novog skandala nakon Europolovog otkrića novih 380 namještenih utakmica, Put se za Guardian prisjetio svog najmračnijeg trenutka.

Jedan je od rijetkih trenera koji su bili suspendirani zbog namještanja utakmica. Kažnjen je s trogodišnjom zabranom rada u nogometu koja je istekla 2011. godine. Bio je osuđen za namještanje dvije utakmice dok je sjedio na klupi belgijskog Liersea.

"Namještanje je oduvijek bilo prisutno u nogometu. Kad pogledate biciklizam i slučaj Lancea Armstronga, uvijek je on govorio kako svi uzimaju doping. Nisam namještao, ali mediji su prikazali na taj način. Igrao sam nogomet i vidio sam mnoge stvari, mislim da to ne možete promijeniti. Mislim da se takve stvari događaju u svakom sportu, s time se moramo suočiti. To je realnost, ali što možemo napraviti po tom pitanju?", kaže Belgijac pomalo nejasno ne otkrivajući smatra li sebe potpuno nevinim ili se žali što drugi nisu kažnjeni poput njega, piše engleski list.

"Bio sam žrtveno janje, kao i Lance Armstrong"

"Prihvatio sam kaznu FIFA-e jer su mi rekli da ću moći raditi, pa nisam radio nikakve probleme u Belgiji", kaže Put i nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Da, smatram se žrtvenim janjem, kao i Lance Armstrong. Svi pokazuju na Lancea ali i bez toga on je najveći prvak. Mislim da nije u redu što mu se to događa. Morate vidjeti što se događa u nogometu. Puno je velikih međunarodnih zvijezda koje su umiješane u namještanje utakmica. Mislim da je gore sada nego što je bilo 2005., ono što se tada događalo je preživjelo do danas".

Belgijskog trenera navodno je kineska kirminalna organizacija 2005. godine potplatila kako bi u belgijskoj ligi namjestio utakmice Liersea. U dvije prvenstvene utakmice je izveo rezervnu momčad, klub je kasnije zbog toga kažnjen, a Put još čeka suđenje zajedno s još 40 osoba upletenih u namještanja utakmica u belgijskim ligama. Kineski poduzetnik Ye Zheyun bio je glava operacije, ali on je 2006. pobjegao u Kinu i od tamo tvrdi da nije kriv.

"Mafija mi je prijetila oružjem, nije to bila naša volja"

"Od mene su napravili primjer. Suspenzija je bila odluka saveza. Upleteno je još 40 osoba, cijeli belgijski nogomet je bolestan. Prijetila mi je mafija, moje dijete nije bilo sigurno. Prijetili su mi oružjem, nije mi ugodno niti govoriti o tome", dodaje Put.

"Bio sam prisiljen namještati utakmice, ali to su velike riječi. Bio je to težak trenutak, teško vrijeme za klub, nije bilo novca, nade, ničega... Izmislili su ludu priču o namještanju, ali i druge su ekipe radile isto. Morate puno toga vidjeti da biste razumjeli što se događa. Nije to bila naša volja, ja sam samo trener. To nije odluka igrača i trenera, nego cijele momčadi. Ne treba vam 12 igrača za namještanje, dovoljan je jedan", objašnjava Belgijac.

Nakon skandala i suspenzije u Belgiji, postao je izbornik Gambije s kojom je dosegao rekordno 65. mjesto na FIFA ljestvici, a sada s Burkinom Faso lovi prvi naslov afričkog prvaka. Nada se kako će na nogometnom terenu uspjesima oprati blato sa svojeg imena.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara