Islandskim švercerima mećava uništava posao: Na Hrvatskoj su računali zaraditi 200 eura po ulaznici, na kraju će dijeliti karte!

Islandskim švercerima mećava uništava posao: Na Hrvatskoj su računali zaraditi 200 eura po ulaznici, na kraju će dijeliti karte!

Foto: Facebook

MINUS 10 i lagani sjeverac koji ledi ono malo još nesleđene krvi u žilama, progoza je za petak navečer u Reykjaviku, kada će Island i Hrvatska tamo igrati prvu utakmicu play-offa za SP.

(Ne)vrijeme je to koje je previše čak i Islanđanima, itekako naviklima na veliku hladnoću, vjetar koji nemilosrdno brije i padaline svake vrste.

Naravno, ni ovako odvratni uvjeti za igrače i gledatelje ne znače da će tribine stadiona Laugardalsvöllur, čijih je svih 9800 mjesta rasprodano odmah po puštanju ulaznica u prodaju (700 za hrvatske navijače), biti poluprazne na utakmici koju Islanđani maju puno pravo zvati povijesnom, za razliku od Hrvata koji se navedenim pridjevom razbacuju kod svakog atraktivnijeg susreta.

Islandska nogometna reprezentacija, kao što znate, nikad nije bila na velikom natjecanju, niti mu je ikada došla ovako blizu, pa će svi oni koji su za ulaznice dali do 3500 kruna (160 kuna), za prisustvovanje najvećoj utakmici u povijesti njihovoj nogometa, stisnuti cvokotave zube na ta dva sata.

Problem zato imaju oni koji su nekako kupili više karata s namjerom da profitiraju na nogometnoj histeriji koja je zahvatila navodno hladne sjevernjake, tako da ih prije utakmice prodaju i za deset puta veću cijenu - 35 000 kruna, ili oko 1600 kuna!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, čini se da je zakon hladnoće jači od onog ponude i potražnje, jer šverceri će nesumnjivo naći navijače voljne da kupe ono što su smatrali komadom papira koji udeseterostručuje njihovo ulaganje, ali nikako ne po toj cijeni, jer Islanđani ne žele dati bogatstvo za smrznuto gledanje samo prvog poluvremena tog povijesnog meča.

Kako na Islandu ipak nisu navikli na običaje koji vladaju na crnom tržištu, morao im ih je objasniti njihov sunarodnjaka Magnus Thor Torfason:

"Crno tržište posluje po istim načelima kao i tradicionalno, ali uz razliku što je na njemu poznato manje podataka, pa su mogući veći skokovi cijena. U ovom slučaju to znači da će onima koji su kupili veći broj ulaznica za utakmicu protiv Hrvatske, te karte propasti ili će ih prodati po cijenam bitno manjima od onih koje su očekivali.

Tako da bi se ova situacija mogla isplatiti onima koji budu čekali zadnje trenutke da kupe ulaznice, kojima će cijene posebno pasti nakon što utakmica počne, pa će oni koji su htjeli ostvariti ekstra profit, sada imati veliki gubitak."

Ono što kod nas zna svaki švercer s dva razreda osnovne, poštenim Islanđanima trebao je crtati profesor ekonomije s Harvarda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara