Ivan Turina: Devet godina dao je Dinamu, a karijeru je namjeravao završiti u AIK-u

Foto: Europsport.se

IVAN TURINA rođen je u Zagrebu 3. listopada 1980. godine, a profesionalnu nogometnu karijeru započeo je u Dinamu 1998. godine. Kao 18-godišnjak figurirao je tek kao četvrti vratar Modrih iza Ladića, Butine i Vladimira Vasilja, a do 2003. godine nije upisao nijedan jedini nastup za prvu momčad zagrebačkog kluba, kaleći se na posudbama u Croatiji Sesvete, Kamen Ingradu i Osijeku.

U sezoni 2003./2004. Turina je napokon dočekao svoju priliku kao prvi vratar Dinama. Branio je 22 utakmice u hrvatskoj nogometnoj ligi, a debitirao je s Modrima i u Kupu Uefa. Sljedeću sezonu figurirao je kao zamjena za prvog vratara, upisavši tek 12 nastupa da bi sljedeću sezonu opet prigrabio jedinicu Modrih. U sezoni 2006./2007. branio je u kvalifikacijama za Ligu prvaka protiv Ekranasa i Arsenala, ali i protiv Auxerrea u kvalifikacijama za Kup Uefa. No, nekoliko kikseva bilo je dovoljno da Turina izgubi mjesto prvog vratara i preda ga Filipu Lončariću.

U ljeto 2007. godine Turina je prodan grčkoj Skodi Xanthiju, nakon što je na Maksimir stigao njemački veteran Georg Koch. U dresu Skode Turina je započeo kao prvi vratar, upisao osam nastupa, međutim kako je sezona odmicala tako je mjesto među vratnicama počeo preuzimati Michael Gspurning. Već sljedeće ljeto Turina je napustio Xanthi, potpisavši trogodišnji ugovor s Lechom iz Poznana. Kupljen je kao prvi vratar, a u sezoni 2008./2009. branio je u 12 ligaških susreta i šest europskih. Opet je na kraju sezone Turina ispao iz kombinacija, nakon čega je razvrgnuo ugovor s Poljacima i vratio se u Dinamo, gdje je ostao nešto manje od godinu dana, upisavši tek jedan nastup.

Napokon, u svibnju 2010. Turina je potpisao tri i pol godišnji ugovor s AIK-om. U posljednje tri godine prometnuo se u jednog od najboljih vratara švedske lige. Branio je u 60. ligaških utakmica, a nedavno je potpisao i novi trogodišnji ugovor, nakon čega je izjavio kako razmišlja karijeru završiti u tom švedskom klubu. Dodajmo kako je Turina igrao u svim mlađim selekcijama hrvatske reprezentacije, od U17, U19 i U20, a jednom je nastupio i u dresu seniorske nacionalne momčadi. Bilo je to u veljače 2006. godine na Carlsberg kupu, gdje je na poluvremenu dvoboja Hong Kongom zamijenio Joeyja Didulicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara