Ivica brani Globus pred naletima mladih alpskih lavova

Foto: AFP

KARAVANA Svjetskog kupa skijaše je dovela u Krasnaya Poljanu, u neposrednu blizinu Sočija, stazu na kojoj će se za dvije godine dijeliti skijaške medalje na 22. Zimskim olimpijskim igrama.

Prije nego krene po ostvarenje posljednje velike želje prije mirovine, Ivica Kostelić će na brdu iznad Sočija nastaviti lov ka obrani naslov ukupnog pobjednika Svjetskog kupa. U nešto drukčijoj atmosferi u odnosu na lani, i s bitno drukčijom bodovnom prednošću.

Od 44 predviđene utrke, dosad ih je odvoženo 27, a Ivica, premda kao i prošle godine u ovo doba vodi, nema veliku prednost - Marcelu Hirscheru bježi 116, a Beatu Feuzu 149 bodova. Zaliha nije loša, ali nakon lanjskih 999 bodova osvojenih u siječnju, početkom veljače nitko nije ni pomišljao da bi mogao ugroziti Ivicu na pijedestalu namijenjenom novom skijaškom kralju.

Nije problem u neponavljanju lanjskog siječnja...

I to je to. Austrijanac i Švicarac su u ovom trenutku najveće (i jedine) prijetnje Ivici u borbi za Veliki kristalni globus. Društvo koje Ante Kostelić voli nazvati strašnom konkurencijom sve se više osipa. Štoviše, spalo je na tri imena.

Ivica 17 utrka prije kraja ne mora voditi brigu o Didieru Cucheu, Akselu Lundu Svindalu, Romedu Baumannu... Svi oni ove sezone ili nisu bili jednako dobri u svim disciplinama ili u svojim udarnim nisu bili dominantni. Ukratko, nisu suparnicima radili ono što jest - Marcel Hirscher, 22-godišnjak iz Annaberg-Lungotza, koji sa šest pobjeda u tehničkim disciplinama (četiri u slalomu, dvije u veleslalomu) puše za vrat Ivici.

...već u 12 bodova poslije 11 brzih utrka

Njihova međusobna prepucavanja obilježila su siječanj 2012. u Svjetskom kupu, a sve uslijed afere s Hirscherovim haklanjem vrata zbog koje je Ivica odmaglio u poretku slaloma (3 utrke prije kraja ima 135 bodova prednosti), ali i bio dočekan na nož u Schladmingu. Austrijanci su Kosteliću (valjda) zamjerili što je kritizirao Hirschera zbog nesportskih poteza, makar je FIS kaznio Hirschera i zbog Wengena i zbog Kitzbuhela, kada je u oba navrata nastavio vožnju nakon što je haklao vrata. Kako bilo, Ivici se smiješi slalomski globus, a sigurni smo da Ante Kostelić može birati, da radije vidio Beata Feuza kao Ivičinog nasljednika na mjestu ukupnog pobjednika.

Samozatajni Švicarac koji je prošli tjedan proslavio 25. rođendan, posebna je priča, možda i veća prijetnja Kosteliću od Hirschera koji je najavio da će se okušati u superveleslalomu kako mu kasnije ne bi bilo žao. Feuz, čovjek sa samo dvije pobjede, vreba iz prikrajka na Ivicu i Marcela, a u čak tri discipline je u igri za globuse.

Feuz juri četiri Globusa

U spustu lovi Cuchea (zaostatak 105 bodova, tri utrke prije kraja), u super G-ju Svindala (59 bodova, još pet utrka), a u nedjelju će u Krasnaya Poljani pasti odluka tko će biti osvajač globusa za superkombinaciju - Kostelić ili Feuz koji zaostaje 16 bodova, dovoljno malenih da eventualnom pobjedom uzme Ivici već ukalkulirani globus.

Glavni razlog zbog kojeg Ivici baš i nije svejedno uoči nastavka sezone ne treba tražiti u sitnicama poput lošijeg dana u Chamonixu, gdje je u superkombinaciji uzeo sedmo mjesto, a lani pobijedio. Također, ne može si Kostelić predbaciti ništa niti u slalomu, gdje je već dosada osvojio više bodova nego u čitavoj prošloj sezoni (595:478).

Šteka u brzim disciplinama. Ivica je lani u superveleslalomu do zadnje utrke bio u igri za mali globus (završio je treći s 223 boda), a ove sezone tu nijednom nije uspio ući među osvajače bodova, među prvih 30. Situacija je tek neznatno bolja u spustu, gdje je na kapaljku ipak skupljeno 12 bodova.

Hirscher razvaljuje u tehničkim, Feuz u brzim disciplinama, ali Ivica i dalje drži pole-position

Ivica ima velikih problema sa skijama, zbog čega bez većih grešaka u cilj stiže s nekoliko sekundi zaostatka za pobjednikom.  Zna to i Ante Kostelić, ali tu se trenutno ne može učiniti ništa, dok ne završi sezona.

Dotad predstoji još 17 utrka, u kojima Ivica ipak drži pole-position po pitanju ukupne pobjede. Bez upuštanja u matematičke prognoze, a sudeći prema omjeru snaga u dosadašnjem dijelu sezone, Feuzu ćemo dati prednost u lovu na Ivicu - Hirscher i Kostelić dominirat će u slalomu (kojeg Feuz ne vozi), Austrijanac je priča za sebe u veleslalomu (gdje Ivica nije loš s 98 osvojenih bodova), ali Feuzom je čak pet super G-ja i tri spusta. Uz nedjeljnu superkombinaciju u Sočiju, koja bi mogla dati odgovor može li Beat pobijediti pritisak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara