Iza svega je politika: Američka poruka Blatteru zbog Putina

Iza svega je politika: Američka poruka Blatteru zbog Putina

Foto: BBC, US Today, Fotomontaža/Index

UDARNA tema gotovo svih svjetskih medija jest uhićenje čelnih dužnosnika FIFA-e zbog optužbi za korupciju, uzimanje mita, pranje novca, reketarenje... Ukratko svega onoga što jedan nogometni, ali i bilo koji drugi dužnosnik ne bi smio raditi. FBI je u suradnji sa švicarskom policijom uhitio šestoricu čelnika FIFA-e, a Amerikanci će podignuti optužnicu protiv 14 osoba za koje se smatra da su sudjelovale u raznim malverzacijama.

>>> Gary Lineker: Ne postoji ništa bjednije od FIFA-e

"Htjeli ste Amere, dobili ste FBI"

Navijači i ljubitelji nogometa na društvenim mrežama ushićeno pišu o ovom događaju, a nekakav zaključak njihovih razmišljanja bi bio - "bilo je pitanje vremena kada će se to dogoditi".

"FIFA se godinama trudi zainteresirati Amerikance za nogomet. Eto, ako ništa drugo, uspjeli su zainteresirati FBI", jedan je od komentara objavljenih na Twitteru.

Glavna državna odvjetnica Sjedinjenih Američkih Država, Loretta Lynch, zgroženo je objasnila kako je riječ o korupciji koja je obuhvatila barem dvije generacije dužnosnika u FIFA-i. A svima je poznato tko je u to vrijeme bio i tko još uvijek jest predsjednik FIFA-e.

USA Today donosi kolumnu Natea Scotta pod naslovom: "Dok je Seppa Blattera, bit će i korupcije u FIFA-i".

U tekstu dalje stoji: "Ovo je sjajan početak razotkrivanja korupcije u FIFA-i. Godinama se pisalo kako za FIFA-u ne vrijede pravila, a ova uhićenja snažna su poruka ostatku svijeta. Međutim, ništa se neće promijeniti sve dok Blatter ne odstupi s mjesta FIFA-e".

 

Američki političari kontra Rusije

U međuvremenu, Blattera je oštro kritizirao i republikanac John McCain. Američki senator i bivši Obamin izazivač na predsjedničkim izborima 2008. godine nada se da Sepp Blatter neće dobiti novi mandat na čelu FIFA-e.

"Blatter podupire odigravanje SP-a u Rusiji 2018. godine, bez obzira što je Rusija narušila integritet Ukrajine i što je svijet u najvećoj krizi od Drugog svjetskog rata", rekao je McCain, a prenosi Telegraph.

S McCainom se složio i demokrat Robert Menendez.

"Umjesto da osudi Putinov režim, on mu je dao vjetar u leđa"

Od starta se američka uhićenja dva dana do izbora tumače i kao poruka Blatteru zbog odnosa s Putinom. 


Na stranu američki političari i osuđivanje Majke Rusije, NY Times također poziva Blattera na ostavku. Ne zbog Rusije, nego zbog toga što je svojim djelima doslovno podržao korupciju. Evo i primjera:

"Kada je Jack Warner podnio ostavku 2011. godine na mjesto potpredsjednika FIFA-e, Blatter je stopirao daljnju istragu o korupciji. FIFA je ignorirala i izvještaj istražitelja Michaela Garcije, koji je angažiran upravo od strane FIFA-e da razotkrije korupciju. On je zaključio kako je FIFA u velikoj krizi zbog slabog vodstva te da savez zbog toga nije dovoljno transparentan i etičan", piše NY Times.

 

Toliko o FIFA-inoj neutralnosti

Zanimljiv je tekst objavljen u argentinskom Lanacionu. Kolumnist Sebastian Fest dovodi u pitanje "političku neutralnost" FIFA-e. Autor kaže; "FIFA je posvećena nogometu, a ne politici. Međutim, muljaže s Rusijom i Katarom ih opovrgavaju". Slično piše i kolumnist Mundo Deportiva, Francesc Aguilar.

"Kako je rekao jedan dužnosnik FIFA-e, ljudi koji vode glavnu riječ u FIFA-i samo su odraz onih koji vladaju u raznim savezima i konfederacijama. To je piramida koju treba temeljito očistiti".

Nijemcima nije jasno kako je moguće da Sepp Blatter nije među uhićenim osobama.

"Šest najviših dužnosnika FIFA-e uhićeno je ujutro u Švicarskoj, uključujući i potpredsjednika Jeffreyja Webba. Zapanjujuća je informacija kako među uhićenima nije Sepp Blatter", piše Der Postillon.

"Neki misle da se Blatter dogovorio s policijom, neki se, pak, šale da je podmitio policiju, a postoji i treća teorija u koju malo tko vjeruje - Blatter je nevin u cijeloj ovoj priči".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara