Izborniče, kako su Dinamov četvrti golman i Sammir valjali za SP, a više nisu ni za širi popis?

Foto: Guliver Image/Getty Images

"AKO PROĐE - PROĐE", poznati je kredo, u narodu još poznatiji pod skraćenicom "a-pe-pe", kojim možemo nazvati Kovačev spisak igrača za SP i njihov pokušaj slaganja u momčad na najvećem natjecanju.  

Novim popisom igrača, s kojima kreće u lov na Euro, neiskusni trener dokazao je da mu je SP bilo školsko putovanje koje mu je HNS skupo platio.

Problem je što Kovačevo dvotjedno usavršavanje, kao što smo jako dobro vidjeli, u Brazilu nije dobro prošlo, jer Hrvatska je u tri utakmice skupine ostvarila dva poraza i pobjedu, a izbornik je lutao s izborom igrača i taktike, postavljajući u prvu momčad pogrešne, ili davajući glavnim uzdanicama uloge u kojima su pružali puno manje nego što bi mogli na njihovim idealnim pozicijama.
 
Osim toga, pokazao je da je Kovač izbornik, za razliku od Kovača igrača, neusporedivo skloniji kalkulacijama, pa su tako na SP-u, u najraskošnijem izlogu, osvanuli Zelenika, koji je za Dinamo branio toliko loše da je poslan na kaljenje u Lokomotivu, ili Sammir, koji ne samo da je neopravdano putovao u svoju domovinu kao hrvatski reprezentativac, nego je tamo i čak nastupio u prvoj momčadi.
 
Naravno, toliko trulih kompromisa i pogrešnih odluka nije moglo uroditi ičim drugim nego debaklom, za koji se Kovač nije ispričao ili barem "ponudio mandat na raspolaganje", nego je poput prethodnika, nakon velikog neuspjeha na velikom natjecanju, svoju viziju branio kombinacijom tvrdoglavosti i ignoriranja hrvatske javnosti.
 
Iako to naravno nije napravio izrijekom, Kovač je popisom igrača s kojima ulazi u novi, "Euro 2016" ciklus, danas poručio "Oprostite, pogriješio sam odabirom i slaganjem igrača za SP, idemo ispočetka".
 
Potpunu obnovu i pomlađivanje momčadi, koju nije želio sam napraviti, jer bi se tako zamjerio zaslužnicima čije je vrijeme isteklo, olakšalo mu je opraštanje od reprezentacije, koje su nakon SP-a izveli Pletikosa, Vukojević i Eduardo.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Limitirani i prestari igrači bili su nakon neuspjeha na SP-u isprika mnogima i iz kruga reprezentacije, ali s imenima se naravno nije izlazilo u javnost, iako je već odavno očito kako su neki tu već godinama samo zbog starih zasluga.
 
Kovač je propustio, poput primjerice Hodgsona, izvesti smjenu generacija prije SP-a, za što je imao pola godine. Istina, engleski izbornik također nije uspio proći, ali neusporedivo težu skupinu od Kovačeve. Iz toga je ipak izašlo dobro; u novi ciklus kreće riješen balasta starijih koji "moraju" igrati i s mladićima koji iza sebe već imaju iskustvo velikog natjecanja.
 
Hrvatski izbornik se igračima nije želio zahvaliti, nego je pričekao da se sami oproste i tako u novu eru kreće bez onih koji su svojevoljno otišli, a osim njih, u odnosu na SP, otpali su Schildenfeld, Badelj, Zelenika i Sammir.
 
Još jedan u nizu Mamićevih stipendista i početnika koji se za raskošne trenerske gaže po svijetu uče i spremaju na račun Hrvatske i neuspjeha s njom na velikim natjecanjima, za što su još i raskošno plaćeni, pričekao je da posao umjesto njega odradi biologija i povrijeđena ega, jer da nije bilo tako, Pletikosa bi valjda branio i u Kataru 2022., a do tada bi i Dudua gledali kako zbog zasluga iz druge polovice prethodnog stoljeća, poput juniora dobiva po 10-ak minuta.
 
Ali pustimo njih na stranu, baš bi voljeli da nam Kovač objasni kako su mu to za SP valjali, a više mu ni za širi spisak nisu dovoljno dobri, Dinamov četvrti golman i veznjak koji je u pola ove godine odigrao 291 minutu?
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara