Jedan tjedan, dva derbija: Torcida sprema raskošnu zabavu u Zagrebu

Jedan tjedan, dva derbija: Torcida sprema raskošnu zabavu u Zagrebu

Foto: Cropix / Jakov Prkić

DVA PUTA u istom tjednu kolone navijača Hajduka doći će iz Dalmacije na Maksimir. Što se njih tiče., čekaju ih dva derbija s Dinamom; finale Kupa u srijedu i završnica prvenstva za vikend. Posebno je Torcida motivirana za finale Kupa, jer će na Maksimiru biti kao kod kuće. Domaćin Lokomotiva me može sa svim svojim gledateljima doseći broj pripadnika Torcide koji se u srijedu očekuje na Maksimiru. Posljednjih godina, Torcida je često brojnija i od Boysa na Maksimiru, kao na posljednjem maksimirskom derbiju u rujnu prošle godine. Dinamo je slavio 3:1 na krilima Sammira čiji je poziv u reprezentaciju bio lajt motiv navijačke koreografije.  2012. godine, na proslavi 26. rođendana BBB-a, Krstanović je bio čovjek preokreta, no ponovo su navijači bili glavna priča i to ne samo u izvještajima s derbija. Savez je opet naglo postao svjestan problema s huliganima, naložio je sucima da prekidaju utakmice, a navijači su na Maksimiru odgovorili desetominutnom bakljadom. Ivan Bebek povukao je momčadi u svlačionicu, dalje od toga nije išao.

Posebno se dobro sjećamo krcatog juga 1999. godine i krcatog juga, kada su Boysi bili u bojkotu, baš kao i puno godina kasnije, na derbiju 2011. godine.

"Transparenti 25 tisuća kuna, sveti dres 70 kuna, ugled nula kuna, navijači u Tkalčićevoj - neprocjenjivo", poručila je tada Torcida, a situacija je upravo zbog raspršenosti Boysa po gradu i antivladinih prosvjeda bila posebno napeta.  Torcida je na Maksimiru posebno brojna bila 2007. i 2000. godine.

Okolnosti se nisu promijenile do danas, navijači su i dalje priča, bilo kad troše i razbijaju resurse policije ili tu istu policiju natjeraju da provede internu istragu zbog neobične smrti njihova pripadnika. Kreću i "lažnjaci", poput onog da će Torcida u Zadru za vikend navijati protiv Splita, što su navijači demantirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklih dana organizira se još jedan masovni dolazak Torcide u Zagreb jer trofej osvojen na Maksimiru poseban je gušt. Veći je i vic, jer je s druge strane Dinamova sestrica, Lokomotiva. Hajduk ima 2:1 iz prve utakmice. Igor Tudor svjestan je koliko mu publika znači, pa je na nedavnom prvenstvenom gostovanju kod Lokosa suptilno dao doprinos općoj mobilizaciji:

"Znam da će Hajduk u srijedu na Maksimiru igrati kao da je kod kuće".

Samo iz Splita već sada najavljen je polazak šest autobusa. Mnogi će navijači Hajduka na put u osobnom aranžmanu, iz svih dijelova Hrvatske. Veliki posao za policiju koja ih tradicionalno čeka u Lučkom. Zbog velikog broja navijača očekuje se da će ih policija ponovo sa zakašnjenjem dopratiti na maksimirski jug.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara