Jovanović ide do kraja: Evo dokaza tko je mom sinu platio put u London!

Jovanović ide do kraja: Evo dokaza tko je mom sinu platio put u London!

Foto: Index

MINISTAR znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović odgovorio je na prozivke iz Hrvatskog olimpijskog odbora novi priopćenjem u kojem se osvrnuo i na optužbe da je na Olimpijske igre u London, zajedno sa sinom, putovao na račun HOO-a.

Jovanović je priložio i uplatnicu kojom dokazuje da je sam platio put u London za svog sina te kako je osobno putovao na poziv MOO-a.

Priopćenje MZOS prenosimo u cjelosti:

Vezano uz jučerašnju konferenciju za novinare održanoj nakon zasjedanja Vijeća Hrvatskoga olimpijskog odbora, a na kojoj je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša prema pisanju medija izjavio kako HOO od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta već drugi mjesec nije dobio predviđena sredstva za rad 87 nacionalnih sportskih saveza, čime je u opasnost doveden i nastup hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama, priopćujemo sljedeće.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zatražilo je 22. listopada od Hrvatskoga olimpijskog odbora dokumentaciju radi provjere namjenskih isplata tekućih donacija HOO-u iz proračuna MZOS-a. U skladu s člankom 7. Zakona o fiskalnoj odgovornosti za zakonito, namjensko i svrhovito korištenje proračunskog novca odgovoran je, naime, osobno ministar te je zbog toga Ministarstvo obvezno uspostaviti mehanizam provjera i praćenja, od izvješća do kontrola na licu mjesta.

Hrvatski olimpijski odbor na naš se zahtjev očitovao 24. listopada e-mailom. Iz dostavljene dokumentacije vidljivo je da za promidžbene i marketinške aktivnosti, za koje je Sportska televizija (HOO TV d.o.o.) HOO-u ispostavila dvije fakture ukupne vrijednosti 2,531.250 kuna, u HOO-u „nisu zaključivani ugovori“. Također, u izvješću stoji kako je „priloženi račun na iznos od 2,218.750 kuna plaćen djelomično u iznosu od 248.273,19 kuna, a preostale obveze će biti stornirane prema odlukama Skupštine HOO-a od 22. srpnja 2013. godine“.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta danas se HOO-u očitovalo na dostavljenu dokumentaciju. Ta dokumentacija je zbog sumnje u nezakonito i nenamjensko korištenje proračunskih sredstava danas proslijeđena i u postupanje nadležnim tijelima: Ministarstvu financija i Državnom odvjetništvu.

Uz to, Ministarstvo je danas proslijedilo u Državnu riznicu zahtjeve za plaćanje HOO-u za mjesec rujan, uz napomenu da će se i dalje kontinuirano nadzirati troši li HOO proračunski novac zakonito, namjenski i svrhovito. Na taj način želimo spriječiti netransparentnost u trošenju javnoga novca, što su u svome nalazu utvrdila i nadležna tijela Ministarstva.

Vezano uz jučerašnje izjave Željka Mataje, bivšega savjetnika u Uredu predsjednika Republike Hrvatske, izvješćujemo kako je ministar Željko Jovanović natjecanjima hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama u Londonu u pratnji supruge nazočio na poziv Međunarodnoga olimpijskog odbora (IOC). Troškove putovanja za sina ministar je u cjelini Ured za odnose s javnošću Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta platio sam, što je poznato i HOO-u, a vidljivo je i iz uplatnice čiju kopiju dostavljamo u prilogu.

U zaključku posebno ističemo da su tvrdnje izrečene na konferenciji za novinare o napadima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta na Hrvatski olimpijski odbor neistinite i uvredljive jer ovo što čini Ministarstvo i ministar osobno nije napad na sport i sportaše, a pogotovo nije politički napad. Ovdje je riječ o dosljednoj brizi da se svaka kuna koju država izdvaja za sport, po principima transparentnosti, fiskalne odgovornosti i dobroga gospodarenja, uistinu izdvaja za sport i sportaše. Argumenti koje koriste Zlatko Mateša i njegovi „odvjetnici“ samo su još jedan dokaz da čelništvo HOO-a nema nijedan valjani argument kojim bi osporilo nalaz sportske inspekcije i drugih tijela Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Jovanović: Za Matešu i Vrdoljaka sport i sportaši su uvijek bili na zadnjem mjestu!

> Mateša odgovara Vladi: Rušite nam međunarodni ugled, nećemo dozvoliti eksces na olimpijskim igrama!

> Zoran Primorac za Index: Upozoravali smo što rade Mateša i Čop, ali sve je rješavala njihova glasačka mašinerija!

> Mateša će se boriti za vlast: "Jovanoviću, neću otići! Ne bojimo se DORH-a!"

> Teške optužbe za malverzacije, Jovanović prijavljuje DORH-u Matešin olimpijski odbor! Čop za Index: Ja nisam odgovoran 


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara