KK Zadar 120 dana od stečaja: "Treba nam pristanak dvije trećine vjerovnika"

KK Zadar 120 dana od stečaja: "Treba nam pristanak dvije trećine vjerovnika"

Foto: Jure Mišković / Cropix

NEMA mira u Košarkaškom klubu Zadar. Osim što momčadi i treneru u posljednje vrijeme baš i ne ide na parketu, čini se kako ni u drugim strukturama kluba stvari ne funkcioniraju na željeni način.

Novooformljeni Nadzorni odbor i direktor Marino Čačić tek su započeli s radom, a već su se našli u situaciji da moraju spasiti klub od propasti. Podsjetimo, krajem prošle godine klub je uspješno završio proces preoblikovanja, čime je upisan u sudski registar kao športsko dioničko društvo Košarkaški klub Zadar, a za direktora je postavljen Marino Čačić.

Iako se već onda u javnost izašlo s podacima o dugovanjima kluba, koja su, kako je tada bilo rečeno, i nakon preoblikovanja iznosila oko 12 milijuna, nakon dva mjeseca otkrilo se da je dug ustvari negdje oko 20 milijuna kuna. Kako novi vodeći ljudi kluba u roku od 60 dana nisu uspjeli pronaći način da namaknu toliki novac i počnu likvidno poslovati, po zakonu su bili dužni podnijeti zahtjev prema državnoj financijskoj agenciji o pokretanju postupka predstečajne nagodbe. O čemu se točno radi, pojasnio je direktor kluba Marino Čačić.

"Svaka tvrtka koja ne može pokrivati svoje obaveze, zakon je vrlo jasan, svaka tvrtka kada po zakonu ustanovi nelikvidnost, ima 60 dana da pokuša riješiti taj problem restrukturiranjem. Ako to ne uspije, dužna je pokrenuti postupak predstečajne nagodbe", pojašnjava Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i kako je zahtjev predan u zakonskom roku te da je sada na FINA-i da odredi Nagodbeno vijeće koje će nadgledati poslovanje i tijek pregovora kluba s vjerovnicima. Nakon toga počinje teći i zakonski rok od 120 dana za postizanje nagodbe. U tom periodu, ako se želi izbjeći stečaj kluba, mora se pronaći zajednički jezik s većinom vjerovnika, koji bi u tom slučaju svoja potraživanja trebali reprogramirati.

"Načelno, nama treba pristanak dvije trećine vjerovnika ili po svakoj grupi više od 50 posto ili dvije trećine ukupno, znači od ukupne mase dugova i u tom slučaju se nagodba smatra prihvaćenom i svi oni koji eventualno ne pristanu, po sili zakona pristaju na nagodbu. Vjerovnicima trebamo ponuditi nešto što će biti održivo i što bi oni prihvatili", kaže Čačić.

U slučaju da se u ovom roku s vjerovnicima ne postigne dogovor, klub bi bio dužan proglasiti stečaj. Tada bi vjerovnici svoja potraživanja ostvarili iz stečajne mase, koja po direktorovim riječima, u Košarkaškom klubu Zadar nije velika.

Čačić se nada kako do stečaja ipak neće doći, jer bi u tom najcrnijem scenariju došlo do prestanka postojanja kluba u ovom obliku. Čačić je za kraj rekao i kako ovaj proces neće utjecati na financiranje momčadi te da će se ova sezona mirno privesti do kraja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara