Kako nas vide Švicarci: "Legenda reprezentacije viče pozdrav fašističkog pokreta, na grobu čijeg osnivača pozira predsjednik saveza"

Screenshot: Youtube

"ZDRAVKO MAMIĆ, zloglasni predsjednik zagrebačkog Dinama, prije utakmice visokog rizika između Hrvatske i Srbije, zatrovao je atmosferu vrijeđanjem hrvatskog ministra sporta, koji je po nacionalnosti Srbin."

To između ostalog u tekstu naslovljenom "Nacionalistička strujanja: Hrvati politiziraju nogomet", pred utakmicu Švicarske i Hrvatske piše ugledni Neue Zürcher Zeitung, inače dnevnik desnog usmjerenja.
 
Međutim, za razliku od medija takvog predznaka u Hrvatskoj, švicarski novinari nemaju simpatija za ekstremno "desne" ispade odličnika hrvatskog nogometa.
 
U navedenom tekstu ističe se kako Hrvatska ovu utakmicu, ali i SP, mora igrati bez Josipa Šimunića, kojeg je zbog vikanja "Za dom - Spremni" nakon uzvratne utakmice play-offa za SP protiv Islanda, Fifa kaznila s 10 utakmica zabrane, "čime je 35-godišnjaku okončana međunarodna karijera".
 
List za njemačko govorno područje, s nakladom od preko 130 tisuća primjeraka, brojno čitateljstvo upoznaje s Šimunićevim ustašlukom: "Pobjedu protiv Islanda pozdravio je s pozdravom koji je bio zaštitni znak hrvatskog ustaškog fašističkog režima i vladavine terora, pod kojim je za vrijeme Drugog svjetskog rata u koncentracijskim logorima pobijeno na tisuće Srba i Židova."
 
NZZ ističe kako je "taj poklič u Hrvatskoj zabranjen, ali kako u žestokoj debati koja je u Hrvatskoj uslijedila nakon kazne Šimuniću, zabrinjavajuće velik broj građana te zemlje, ali i medija, drži stranu nogometaša koji nimalo ne žali zbog svog poteza.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Hrvatski nogometni savez i navijači, potpuno su stali na Šimunićevu stranu. Tipična je reakcija izbornika Nike Kovača: "Šokiran sam i razočaran zbog kazne za Josipa". Švicarci se čude što izborniku takve osjećaje budi kazna za Šimunića, a ne ono zbog čega je zaslužio.
 
Dodaju kako je Kovač u reklamama pozivao građane da glasaju za "nacionalističko-konzervativni HDZ", ali on prema ustaškom pokretu ima "ambivalentni stav", dok je Davor Šuker, nekad velika svjetska nogometna zvijezda, za vrijeme igranja u Realu, pozirao na madridskom grobu Ante Pavelića, osnivača ustaškog pokreta."
 
Ali, "nacionalistički ispadi nisu neobični u hrvatskom nogometu", vraća se NZZ Mamiću, koji je ministra Jovanovića nazvao "hrvatomrscem" i "uvredom za Hrvatsku", nakon čega je iznenađujuće oslobođen optužbi za uvredu na nacionalnoj osnovi, jer je "izrekao samo svoj osobni stav prema Jovanoviću."
 
Neue Zürcher Zeitung poentira kako to baš i nije bilo vidljivo na tribinama Maksimira, koje na utakmici protiv Srbije urlaju: "Ubij Srbina".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara