Klubovi u problemima najavom o ukidanju državne potpore

Foto: Cropix/Gorsic

ULAZAK Hrvatske u Europsku uniju donijet će promjene i među sportskim klubovima. Posebno je burno odjeknula najava o ukidanju državne potpore. I dok ionako siromašni klubovi negoduju i tvrde da hrvatskom sportu prijeti amaterizam, iz HOO-a poručuju: Nema mjesta panici...

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta do 1. je srpnja dala rok do kojeg treba izmijeniti Zakon o sportu i sustav njegova financiranja. Jasno bi se trebali odijeliti amaterski i profesionalni klubovi, a ubuduće bi sredstva iz proračuna dobivali samo oni amaterski.

Prijeti li profesionalnim klubovima gašenje ili amaterizam?

"Ako se to provede u Hrvatskoj, u Hrvatskoj neće biti sporta", tvrdi direktor košarkaškog kluba Cibone Zdenko Antunović. Grad im je ove godine dodijelio 4,2 milijuna kuna, a ako se zatvori ova financijska pipa, mogli bi se naći u problemima. "Svaka država u svijetu sponzorira sport", ističe Antunović.

"Jako dobro znamo koliko Madrid daje Realu, koliko Barcelona daje Barceloni, i onda je nemoguće, pogotovo u našoj državi, u ovako teškoj krizi i gdje je gospodarstvo na koljenima, da još država i grad ništa ne daju za sport. Možete biti sigurni da onda u Hrvatskoj sporta više neće biti. A znamo da je hrvatski sport najveći ambasador u Europi i svijetu", kaže direktor Cibone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
A da se podigla nepotrebna prašina poručuje predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

"U čitavoj Europi postoje na stotine tisuća klubova, organiziranih ili kao udruge građana ili jedan manji broj kao dionička društva. Svi su oni na neki način financirani i sufinancirani, ili makar djelomično u nekom omjeru i s onim sredstvima koje zovemo javnim sredstvima. Ali se pri tome zahtijeva transparentnost ui svhovitost. Ne vidim razloga za neku posebnu paniku", rekao je Mateša i dodao kako se problem financiranja već odavno trebao riješiti. Sada će to biti u okviru novog Zakona o sportu.

"Moramo jednom zauvijek prestati tretirati financiranje sportske infrastrukture, kao financiranje sporta. Ono što se treba financirati, to je sve ono što su sportski projekti, škole za mlađe dobne kategorije, treneri i stručni rad, a to Europska unije uopće ne sprečava", naglasio je Mateša.

Kako će se pravila uskladiti s onima Europske komisije pod čiju ingerenciju prvog srpnja ide tržišno natjecanje tek ćemo vidjeti, a klubovi će se morati prilagoditi.

"Ako to bude tako, igrat ćemo u Zaboku, u Splitu, u Šibeniku, igrat ćemo po Hrvatskoj i nećemo izlaziti izvan hrvatskih granica i sve je u redu. Nema nikakvih problema. Mi ćemo poštivati zakon, ali mislim da će oni to ipak malo ublažiti", nada se Antunović.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara