Kolašinac ljut zbog Hanžeka: "Uzeli su mi zlato jer sam iz Srbije"

Foto: Hina

IZA ovogodišnjeg "Hanžeka" ostao je jedan vrlo nezadovoljan sportaš. Asmir Kolašinac, srpski bacač kugle, požalio se medijima zbog sudačke odluke na zagrebačkom mitingu kojom mu je oduzeta pobjeda na zagrebačkim fontanama.

Na kraju je završio četvrti iako je iz posljednjeg pokušaja bacio najbolji rezultat večeri, ali je poništen zbog prijestupa. Kolašinac je tražio puštanje snimke, izazvao je odluku sudaca, a tek ga je direktorica mitinga Ivana Brkljačić uspjela primiriti i odvući s terena.

"Oduzeto mi je zlato jer sam iz Srbije. Bacio sam kuglu skoro 21 metar, ali sudac mi je rekao da je prijestup. Strašno sam razočaran", rekao je Kolašinac srpskim novinarima.

Ubrzo je stigla reakcija od organizatora Hanžekovićevog memorijala.

"Neugodno sam iznenađena posljednjim medijskim istupima Asmira Kolašinca u kojima on tvrdi da mu je pobjeda u bacanju kugle na 64. Hanžekovićevom memorijalu u Zagrebu „oduzeta samo zato što je iz Srbije“.

Činjenica je da je Asmir Kolašinac pokraj zagrebačkih fontana, gdje je 1. rujna u sklopu našeg mitinga održano natjecanje najboljih svjetskih kuglaša, predstavljen kao veliko ime svjetskog bacanja kugle, da je imao podršku gledatelja veću od svih ostalih stranih natjecatelja te da je na kraju sa 20.32 zauzeo četvrto mjesto.
 
Činjenica je i da je u šestoj seriji njegova kugla doletjela blizu 21 metra, što bi bio pobjednički hitac natjecanja da Kolašinac pritom nije prestupio, odnosno dodirnuo rukom tlo ispred bacačkog kruga. To je potvrdio i tehnički delegat IAAF-a Can Korkmazoglu iz Turske, nakon što je sa sucima više puta pregledao televizijsku snimku, zbog čega se s proglašenjem pobjednika čekalo 10-ak minuta. U Kolašinčevom slučaju su, dakle, striktno primijenjena atletska pravila i nikakve zle namjere u tome nije bilo, niti je moglo biti.
 
O tretmanu Asmira Kolašinca u Zagrebu svjedoči i činjenica da su troškovi boravka plaćeni ne samo njemu, već i njegovom treneru, što je privilegij koji imaju samo najveće zvijezde našeg mitinga.
 
Na kraju, podsjećam da je atletika najrasprostranjeniji svjetski sport, kojem su strane bilo kakve podjele po nacionalnoj, rasnoj ili vjerskoj pripadnosti, na što su svi atletičari vrlo ponosni. Tim više nas iznenađuje i rastužuje ovaj zlonamjeran javni istup inače vrsnog atletičara Asmira Kolašinca jer je bačena sjena na natjecanje koje je privuklo veliku pozornost u atletskim krugovima i koje je bilo velika promocija bacanja kugle i atletike uopće (prijenos i snimka išli su u 120 zemalja).
 
Kao bivša bacačica mogu razumjeti razočarenje Asmira Kolašinca jer znam koliko su frustrirajući prijestupi nakon dalekih i rekordnih hitaca, no ne mogu ni razumjeti ni opravdati ovakve zlonamjerne i štetne konstrukcije.

Na ove teške optužbe Asmira Kolašinca službeno će reagirati i Hrvatski atletski savez", poručila je Ivana Brkljačić priopćenjem.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara